اخاذی چیست و چه مجازاتی دارد ؟

اخاذی در لغت به معنای زورگیری و یا خفت گیری معنا شده است و در قانون مجازات اسلامی نیز منطبق با همین معنا تعریف میگردد.بااینکه ما در قانون مجازات اسلامی به صورت واضح و مشخص جرمی تحت عنوان زورگیری و خفت گیری و یا اخاذی نداریم اما با تحلیل برخی از مواد قانون مجازات اسلامی میتوان به این نتیجه رسید که این دسته از جرائم نظیر زورگیری و خفت گیری و اخاذی در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده اند. با گروه وکلای عدل محور همراه باشید.

اخاذی چیست

اخاذی در قانون مجازات اسلامی

وکیل زور گیری : اخاذی همان است که به زور و با تهدید و با قلدری و سوءاستفاده از زور بازو،از کسی در خیابان،کوچه و جاهای خلوت پولی گرفته شود و اموالشان ربوده گردد.فرقی نیز میان اینکه بزه دیده زن یا مرد یا طفل یا پیر یا جوان باشد ندارد.

ماده 669 قانون مجازات اسلامی میتوان گفت که تعریف نسبتا کامل و جامعی برای اخاذی ارائه داده است.این ماده عنوان میدارد که اگر کسی دیگری را اکراه و یا الزام کند و یا فرد را تهدید کند و نیز فرقی ندارد که این تهدید اعم از تهدید مالی،جانی نظیر قتل یا ضرر های نفسی،شرافتی یا افشای اسرار نسبت به خودش یا بستگانش باشد یا خیر و این تهدید و این اکراه و الزام برای آن باشد که فرد را به دادن وجه مشخصی الزام کند و یا انجام یا عدم انجام عملی را از وی بخواهد به مجازات محکوم خواهد شد.

پس جرم اخاذی دارای دو عنصر مادی اساسی میباشد. اولین قدم آن است که مرتکب جرم اخاذی ، بزه دیده را الزام و یا اکراه نماید و این الزام یا اکراه میتواند با تهدید باشد.

همانطور که در مبحث روش های اثبات تهدید نیز بیان شد ، این میتواند شامل تهدید به قتل، ضرر های نفسانی، مال، ضرر زدن به شرافت فرد و همچنین افشای اسرار او یا دیگر نزدیکان و عزیزانش باشد.دومین قسمت عنصر مادی این جرم آن است که این تهدید و این کار برای دریافت وجه مشخصی باشد و یا برای الزام بزه دیده به انجام یا انجام ندادن کاری بوده باشد وگرنه جرم صورت گرفته مشمول جرم اخاذی نخواهد بود.

مجازات جرم اخاذی

مطابق ماده 669 قانون مجازات اسلامی و چنانچه جرم صورت گرفته با ارکان مادی و معنوی این ماده منطبق بوده باشد ، مرتکب بزه اخاذی به 74 ضربه شلاق و یا حبس از دو ماه تا دو سال محکوم میشود که جرم درجه شش محسوب شده و مرتکب میتواند مشمول نهاد های تعویق صدور حکم،تعلیق اجرای مجازات،نهاد نیمه آزادی گردد.

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم اخاذی

جرم اخاذی جرم درجه شش محسوب شده و مستقیماً به دادگاه نمیرود و باید در ابتدا در دادسرا رسیدگی گردد.پس شاکی و بزه دیده جرم اخاذی در ابتدا باید شکایت خود را با مدارک و مستندات مربوطه به دادسرا تقدیم نماید.سپس مقام محترم قضائی مدارک و شواهد و مستندات را بررسی کرده و در صورت صحت مدارک و توانایی استناد به آنان قرار جلب به دادرسی صادر مینماید و پرونده را به دادگاه صالح به رسیدگی ارسال میکند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *