افشای اسرار حرفه ای چه مجازاتی دارد ؟

مجازات و نکات حقوقی افشای اسرار حرفه ای : همیشه شنیده ایم که میگویند ” پزشک حافظ اسرار بیمار است ” ، حال به بررسی این مطلب میخواهیم بپردازیم که :

  • اگر زمانی پزشکی ، اسرار بیمارش را افشا کند آیا مرتکب جرم شده است و یا فقط تخلف نموده است؟
  • آیا در صورت جرم محسوب شده این عمل فقط پزشک شامل آن میشود یا تمامی مشاغلی که به واسطه شغل خویش با اسرار طرف مقابل خود سر و کار دارند را شامل خواهد شد؟

افشای اسرار حرفه ای

پس با عدل محور همراه باشید تا چنانچه با افشای اسرار خود از سوی فرد امین به واسطه شغلش مواجهه شدید ، در جریان روند مجازات باشید.

افشای اسرار حرفه ای در قانون مجازات اسلامی

در قانون مجازات اسلامی جرم افشای اسرار حرفه ای اینگونه تعریف شده است که کلیه کسانی که به واسطه شغل و یا حرفه خود محرم اسرار میشوند و اسرار را فاش میکنند به مجازات مقرر در ماده 648 قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند.

همچنین به صورت تمثیلی نیز مشاغلی را برای کسانی که به واسطه شغل یا حرفه خود محرم اسرار هستند نام میبرد و مثال میزند که شامل اطباء ، جراحان ، ماماها ، داروفروشان و … میگردد.

آیا فرد آسیب دیده از جرم افشای حرفه میتواند از جرم مرتکب گذشت کند؟

مطابق ماده 104 قانون مجازات اسلامی جرم افشای اسرار حرفه ای جرمی قابل گذشت بوده و فرد در هر مرحله از دادرسی میتواند توقف دادرسی را از مرجع صلاحیت دار تقاضا نماید تا حسب مورد قرار موقوفی تعقیب و یا موقوفی اجرا صادر گردد.

آیا مشاغل دیگر به جر مشاغل مذکور در ماده 648 شامل این ماده میشوند؟

همانطور که گفته شد مشاغل نام برده در ماده 648 نظیر اطبا ، ماما ، جراحان ، داروفروشان تمثیلی هستند و مشاغل دیگری نظیر وکلا ، مامورین نیروی انتظامی ، روانشناسان ، روانپزشکان و … نیز مشمول این ماده میشوند.

آیا شرایطی برای صدور قرار منع تعقیب توسط فردی که مرتکب جرم افشای اسرار حرفه ای شده است وجود دارد؟

همانگونه که از متن ماده 648 بر می آید گفته شده است که افرادی که به واسطه شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند هرگاه در ” غیر موارد قانونی ” اسرار مردم را افشا کنند به مجازات مقرر محکوم میشوند.

پس هرگاه با توجه به دستور قضائی و مراجع قضائی و برای رسیدگی به پرونده ای افشای این اسرار لازم باشند ، افراد شاغل در مشاغل مذکور موظف به توضیح و افشای اسرار بیمار هستند و مشمول این ماده و مجازات مربوطه نخواهند بود.

آیا در محلی غیر از محل کاری نیز افراد مشمول جرم افشای اسرار حرفه ای میشوند؟

دقت داشته باشید که افراد شاغل در مشاغل مذکور تنها زمانی شامل این جرم میشوند که به واسطه شغل خود از اسرار فرد مطلع شده باشند و این تفاوتی نمیکند که در محل کارشان باشد و یا در مهمانی.

برای مثال چنانچه فردی در یک مهمانی و یا حتی جشن عروسی روانپزشکی را به اتاقی برده و برای او اسراری را فاش کند و به او حق ویزیت پرداخت کند با آنکه در مطب روانپزشکی وی نبوده همچنان در صورت فاش نمودن مشمول جرم افشای اسرار حرفه ای خواهد بود اما چنانچه فردی برای افتتاحیه مطب دکتری به مطب وی رفته و در خلال صحبت های دوستانه و صمیمانه در و دلی را با او بازگو کند چون به واسطه شغلش متوجه آن سر نشده است مشمول جرم افشای اسرار حرفه ای نخواهد بود کما اینکه این اتفاق در محل کار وی افتاده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *