نشر اکاذیب , دروغ پراکنی و مجازات آن

نشر اکاذیب و مجازات آن : انتشار از کلمه نشر و به معنای وسعت دادن و مسعت بخشیدن به چیزی یا موضوعی میباشد و اکاذیب نیز از کلمه کذب و به معنای دروغ و چیزی خلاف واقع میباشد.

باید بدانید که ما در قانون مجازات اسلامی جرمی تحت عنوان نشر اکاذیب داریم که قواعد و مقررات خاص خودش را دارد و این جرم به هر فرد و به هر شخصی منتسب نمیشود و باید خصوصیات آن رعایت شده تا بتوان مرتکب را به جرم نشـر اکاذیـب محکوم کرد.

اگر درگیر موضوعی هستید که فکر میکنید به انتشار موضوعی خلاف واقعیت علیه شما مربوط میشود ؛ با ما همراه باشید تا به توضیح جرم نشر اکاذیب برای شما بپردازیم و برای مشاوره حقوقی با شماره 09305297504 تماس بگیرید و یا با وکیل کیفری گروه وکلای عدل محور در ارتباط باشید.

نشر اکاذیب

عنصر قانونی نشـر اکاذیـب

جرم نشـر اکـاذیب در ماده 698 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات تعریف شده است و بنا بر تعریف قانونی این جرم اگر کسی به وسیله وسایلی که در ذیل نامبرده خواهند شد ، امری خلاف حقیقت را اظهار کند به مجازات این جرم محکوم خواهد شد.
وسایلی که در بردارنده جرم نشـر اکاذیـب هستند شامل موارد زیر میشوند:

  • نامه
  • شکواییه
  • مراسلات
  • عرایض
  • گزارش
  • توزیع اوراق اعم از چاپی یا خطی چه دارای امضا باشد و چه نباشد

دقت داشته باشید که چنانچه امری خلاف واقع را اظهار نکند و به جای اظهار ، عملکرد هایی را نسبت به اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت دهد ؛ چنانچه چه از جانب خودش صحبت نموده باشد و چه از جانب دیگری و تحت عنوان نقل قول همچنان محکوم به جرم نشـر اکـاذیب خواهد بود.

عنصر روانی جرم نشـر اکـاذیب

همانگونه که از ظاهر و از امر ماده 698 قانون مجازات اسلامی پیداست ؛ جرم نشـر اکاذیب باید دارای سوء نیت خاص و سوء نیت عام باشد که به شرح زیر تقسیم بندی میشود.

باید در انتشار امور و اعمال خلاف واقع ، قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی وجود داشته باشد و چنانچه فردی در جمعی خصوصی و بدون سوء نیت خاصی امری را نسبت دهد بدون اینکه قصد تشویش اذهان عمومی را داشته باشد ، حتی اگر منجر به تشویش اذهان عمومی گردد نیز مشمول جرم نشـر اکـاذیب نخواهد بود.

دقت داشته باشید که در جرم نشر اکاذیب تمامی اظهارات خلاف واقع باید به صورت کتبی بیان شوند و اظهارات شفاهی مشمول جرم نشـر اکـاذیب نخواهد بود.

آیا نشر اکاذیب ، توهین نیز میباشد؟

باید دقت داشته باشید که مطلبی که خلاف واقع به قصد تشویش اذهان عمومی منتشر میشود حتی نباید حاوی مطالب و معانی توهین آمیز باشدو میتواند توهین آمیز بوده و یا نبوده باشد.

برای مثال میتوان به قصد تشویق اذهان عمومی فردی را حرام زاده معرفی کرد که میتواند مشمول حد قذف شود و یا فردی را دارای مال و اموال بسیار زیاد و پولدار معرفی نمود به نحوی که اذهان عمومی را مشوش نماید و هر دو مشمول جرم نـشر اکـاذیب می شوند.

آیا نشـر اکـاذیب حتماً اظهاراتی خلاف واقع هستند؟

نکته حائز اهمیت آن است که برای تحقق جرم نـشر اکـاذیب حتما و حتما باید مطالبی که عنوان میشوند نادرست باشند و چنانچه مطالب انتشار یافته صحیح باشند ، مشمول جرم نشر اکاذیب نخواهد بود و شاید تحت عنوان توهین و یا افترا قرار گیرند.

مجازات جرم نشر اکاذیب

مجازات جرم نشر اکاذیب حبس تعزیری از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا 74 ضربه میباشد که جرم درجه 6 محسوب و در صلاحیت دادگاه کیفری 2 میباشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *