ابرا چیست ؟ همراه با نکات مهم حقوقی
ابرا در لغتنامه های فارسی به معنای چشم پوشیدن و بخشیدن و گذشت کردن معنا شده است و در اصطلاح حقوقی نیز منطبق با همین معانی فارسی تعریف شده است. در ادامه با عدل محور همراه باشید…
ابرا در اصطلاح حقوقی به این معنی تعریف میشود که چنانچه فردی از دیگری طلبی داشته باشد و طلب خود را به وی ببخشد که هبه طلب به مدیون نیز نامیده میشود.
ابرا در قانون مدنی فصل مخصوص به خودش را دارد و در قانون مدنی تعریف شده است و اصولا برای دیدن مقررات ابرا ، افراد به قانون مدنی ارجاع داده میشوند.
ماهیت ابرا
در حقوق مدنی ما عمل حقوقی داریم و واقعه حقوقی نیز داریم که عمل حقوقی عملی است دو طرفه که با اراده دو طرف شکل میگیرد همانند عقود و واقعه حقوقی عملی یک طرفه و به اختیار و اراده یک نفر میباشد و با یک اراده شکل میگیرد همانند ایقاعات که ابرا ، واقعه حقوقی میباشد و اراده یک نفر در آن دخیل است.
ابرا در خصوص چیست؟
موضوع ابرا در خصوص پول و تسلیم وجه نقد است و اگر تسلیم وجه معین موضوع عقد باشد قابل ابرا نیست.
به طور کلی در قانون مدنی سه نوع مال وجود دارد ؛ معین ، کلی در معین و کلی فی الذمه.اگر موضوع عقد کلی فی الذمه باشد قابل ابرا است و چنانچه مال معین و یا تعهد معین باشد قابل ابرا نمیباشد.
آیا برای ابرا شروط خاصی نیاز است؟
در جواب سوال ابرا چیست ؟باید گفت که بله ؛ از آنجایی که ابرا واقعه حقوقی میباشد و نیاز به اراده یک نفر دارد ، قاعدتاً نیاز به شروط خاصی برای ابرا کننده دارد.اولین شرط برای ابرا کننده قصد و رضا وی میباشد و ابرا کننده باید قصد ابرا داشته باشد.دومین شرط برای ابرا کننده،اهلیت است.یعنی فرد ابرا کننده باید اهلیت استیفا برای ابرا داشته باشد و به عبارتی دیگر محجور نباشد.
مال مورد ابرا چه ویژگی باید داشته باشد؟
آنچه که مهم است این است که مالی که قرار است مورد ابرا قرار گیرد،مشخص و معین باشد.یعنی شما به عنوان ابرا کننده نمیتوانی بگویی من بخشی از دین را ابرا میکنم و به صورت مجهول بخشی از دین را ابرا کنی و بخشی دیگر را باقی بگذاری.مال مورد ابرا باید کاملا مشخص و معین باشد و هیچ بخش مجهولی نباید در ابرا باقی بماند.
شرایط طرف دیگر معامله
همانگونه که گفته شد ، ابرا یک واقعه حقوقی است و فقط یک اراده در آن دخیل است و آن اراده ، اراده ی ابرا کننده است و طرف دیگر معامله یعنی فردی که ابرا میشود هیچ تاثیری در انعقاد ابرا ندارد و چنانچه فرد مرده باشد و یا حتی راضی نباشد ، تاثیری در ابرا ندارد.
انواع ابرا
ابرا به طور کلی به دو بخش معوض و غیر معوض تقسیم میشود.ابرا غیر معوض آن است که ابرا کننده در مقابل ابرا خودش هیچ چیزی از ابرا شونده دریافت نمیکند و ابرا معوض دقیقا در نقطه مقابل آن قرار دارد و ابرا کننده در مقابل ابرا خود عوضی دریافت میکند که این عوض میتواند هرچیزی باشد و ماهیت ابرا را تغییر نمیدهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.