جرم مشهود و تعریف حقوقی آن

جرم مشهود  : جرایم در قانون آیین دادرسی کیفری در یک حیث تقسیم بندی به دو بخش مشهود و غیر مشهود تقسیم میشوند که از حیث آثار با یکدیگر متفاوت هستند. برای مثال در جرایم غیر مشهود ضابطین قضائی به هیچ عنوان حتی با دستور دادستان حق بازداشت و نگهداری متهم را ندارند اما در جرایم مشهود در صورت حصول شرایطی میتوانند تا 24 ساعت متهم را تحت نظر نگه دارند و از او بازجویی نمایند. در ادامه با عدل محور همراه باشید…

جرم مشهود

تعریف جرم مشهود

جرم مشهود به زبان ساده جرمی است که بستر برای وجود شاهد برای ارتکاب آن فراهم است و به همین دلیل ممکن است باعث برهم خوردن نظم عمومی و تشویق اذهان عمومی گردد و ناامنی در جامعه را به دنبال داشته باشد و به همین علت است که در قانون آیین دادرسی کیفری به صورت جداگانه برای جرم مشهود تعریف پیش بینی شده است و مصادیق آن در قانون پیش بینی شده است که ضابطین و مقامات قضائی بتوانند از امتیازات وقوع جرم مشهود استفاده کنند و از وقوع نا امنی در منطقه و جامعه جلوگیری کنند.

مصادیق جرم مشهود

  1. جرم مشهود مصادیق خاصی دارد که در قانون آیین دادرسی کیفری احصاء شده اند که به شرح زیر تعریف میگردد.
  2. چنانچه جرم در مرئی و منظر ضابط دادگستری صورت گرفته باشد
  3. چنانچه ماموران و ضابطین اعم از خاص یا عام،بلافاصله در محل وقوع جرم حضور بهم برسانند.
  4. چنانچه ماموران و ضابطان آثار جرم را بلافاصله پس از وقوع جرم مشاهده نمایند.
  5. چنانچه بزه دیده حین وقوع جرم یا بلافاصله پس از ارتکاب جرم،شخص معینی را به عنوان مرتکب معرفی نماید.
  6. چنانجه دو نفر یا بیشتر که ناظر و شاهد وقوع جرم بوده اند،حین وقوع جرم یا بلافاصله پس از ارتکاب جرم شخص معینی را به عنوان مرتکب معرفی نمایند.
  7. اگر بلافاصله پس از وقوع جرم آثار و ادوات و ادله وقوع جرم در تصرف متهم یافت شود.
  8. چنانچه تعلق اسباب و ادله وقوع جرم به متهم محرز گردد.
  9. چنانچه متهم بلافاصله پس از وقوع جرم،قصد فرار داشته باشد و یا در حال فرار بوده باشد و یا بلافاصله بعد از وقوع جرن دستگیر گردد.
  10. این حالت در زمانی مشهود به شمار می آید که جرم در منزل یا محل سکونت اتفاق افتاده باشد و همانطور که میدانید ضابطین قضائی بدون حکم حق ورود به منزل دیگری را ندارند اما چنانچه شخص ساکن در آن منزل یا محل در همان حال یا بلافاصله پس از ارتکاب جرم ورود ماموران را درخواست کند حرم مشهود بوده و ضابطین قضائی حق ورود به منزل را پیدا میکنند.
  11. اگر متهم بلافاصله پس از وقوع جرم خود را معرفی کند نیز جرم مشهود محسوب میگردد.
  12. اگر متهم ولگرد بوده و سوء شهرت به ولگردی داشته باشد ، به صرف ولگردی مجرم شناخته نمیشود اما تمامی جرائم ارتکابی از سوی این دسته از افراد جرم مشهود محسوب میگردد.

در تعریف ولگرد باید اذعان داشت که ولگرد کسی است که مسکن و ماوای مشخص و یا وسیله معاش معلوم و شغل یا حرفه معین ندارد.

وظیفه ضابطان قضائی در مقابله با جرم مشهود

اگر در صورت ارتکاب جرایم مشهود و شناسایی مرتکب و یا متهم،نگهداری او برای تکمیل تحقیقات ضروری باشد؛ضابطان وظیفه دارند ضابطان بلافاصله ادله و اتهام انتسابی را به متهم تفهیم میکنند و سپس دادستان باید تصمیم قانونی اتخاذ نماید.در هر حال مدت این تحت نظر نگه داشتن متهم نمیتواند بیش از 24 ساعت باشد.

همچنین در جرائم مشهود، ضابطان قضائی تمامی اقدامات لازم برای حفظ آثار جرم را باید انجام دهند و تمامی سعیخود را برای پاک نشدن آثار و ادله جرم به کار ببرند و تلاش کنند که متهم فرار نکند و بلافاصله باید تمامی مستندات را به اطلاع دادستان برسانند تا او تصمیم قانونی و نهایی را اتخاذ کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *