مجازات استفاده از مدارک جعلی
مجازات استفاده از مدارک جعلی : جعل مدرک در جوامعی که برای اشتغال به مدرک تحصیلی بیش از صلاحیت های شخصی و مهارت های فردی توجه می کنند شایع است. متاسفانه کشور ایران نیز در زمره کشورهایی قرار دارد که افراد برای دریافت موقعیت های شغلی یا ارتقای رتبه خود در مشاغل خاص نیاز به ارائه مدارک متعددی از جانب سازمان های مربوطه دارند به همین علت جعل مدرک و بخصوص جعل مدرک تحصیلی در ایران نیز به وفور رخ می دهد این درحالیست که صرفا درصد محدودی از آن ها کشف شده و مشمول پیگردقانونی و قضایی واقع می شوند.
جعل مدرک و استفاده از سند مجعول در قانون مجازات اسلامی مورد بررسی واقع شده است. بد نیست بدانید که این جرم در هر صورت مشمول سوء پیشینه شده و شما نمی توانید با تخفیف یا تبدیل مجازات (جز در موارد خاص همچون معافیت از تحمل مجازات به علت همکاری و مانند آن) از تحمل آثار تبعی جرم شانه خالی کنید. بنابراین در زمره جرائمی قرار دارد که قانون گذار سعی کرده است با شدت عمل بیشتری با آن برخورد نموده و حداکثر آثار بازدارندگی را در خصوص آن اعمال نماید. این جرم در دو مقوله جعل مدرک و استفاده از مدارک جعلی (سند مجعول) و در یک مبحث کلی در قانون مجازات اسلامی تعیین تکلیف شده اند.
جعل مدرک به چه معناست؟
قانون مجازات اسلامی هیچ گونه تعریفی از جرم جعل ارائه نمی کند اما با بیان مصادیق این جرم سعی داشته است به صورت واضح این نوع جرم را به جامعه بشناساند. این قانون در خصوص جرم جعل بیان می کند که:
- ساختن نوشته، سند، مهر و امضای دیگران
- خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، الحاق کردن، محو کردن، اثبات، ساییدن، تغییر تاریخ سند
- الصاق کردن، استفاده از مهر دیگری بدون مجوز در یک سند رسمی یا قراردادی به قصد تقلب
جرم جعل بوده و استفاده از مدرک مربوطه هرچند مشمول کمترین تغییرات ممکن باشد استفاده از مدرک جعلی محسوب می گردد و مشمول مجازات تعیین شده در این قانون خواهد بود.
ناگفته نماند که جعل مدرک ممکن است مادی باشد یا معنوی! جعل در موارد فوق به عنوان جعل مادی شناخته می شود اما اگر یکی از کارکنان اداره ثبت به صورت عمدی یک نکته مهم را در سند لحاظ نکند یا خلاف واقع را درج کند جعل معنوی رخ می دهد و استفاده از آن مدرک نیز مشمول مجازات استفاده از مدارک جعلی واقع می گردد.
مجازات جرم جعل و استفاده از مدارک جعلی
همانطور که گفته شد قانون گذار جرم جعل و استفاده از سند مجعول را در یک مبحث بیان نموده است. در خصوص مجازات جرم جعل و استفاده از سند مجعول نیز بیان می کند که:
- هر کس در اسناد و نوشته های غیر رسمی مرتکب جعل و تزویر شود یا با علم به مجعول بودن آن ها را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارات وارد شده، به 3 ماه الی1 سال حبس و یا پرداخت سه میلیون تا دوازده میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می شود.
نکته حائز اهمیت این است که لازم نیست جرم جعل یا استفاده از مدارک جعلی منتج به نتیجه و خسارت مادی یا معنوی به دیگران آن هم به صورت آنی شوند و در صورت وقوع، پیگرد قانونی دارند اما قانونگذار به کسانی که پیش از آغاز پیگرد قضایی و قانونی از اعمال خود پشیمان شده یا به جعل بودن مدارک مورد نظر پی برده و مقامات مربوطه را مطلع کنند این وعده را داده است که در مجازات آن ها تخفیف قایل شود و یا حتی آن ها را از تحمل مجازات مندرج در قانون مجازات اسلامی معاف نماید.
استفاده از مدارک جعلی تحصیلی
این جرم به صورت مجزا و در یک ماده قانونی خاص در قانون مجازات اسلامی مورد توجه واقع شده است. بر طبق این قانون هرکس مدارک مربوط به اشتغال، فارغ التحصیلی، تاییدیه، ریز نمرات تحصیلی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی داخلی یا خارج از کشور یا ارزش نامه های تحصیلات خارجی را جعل نماید یا از آن ها استفاده نماید (در صورتی که از جعل بودن مدارک آگاه باشد) علاوه بر جبران خسارت به یک تا سه سال حبس محکوم می گردد. استفاده از مدرک جعلی تحصیلی یک عنوان مجرمانه مجزاست که فرد را به تحمل 2 ماه تا 2 سال حبس محکوم می کند.
جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از وکلای مجرب گروه حقوقی عدل محور با شماره 09305297504 تماس حاصل فرمایید تا مستقیم با دکترین حقوقی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.