مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای 0 تا 100
مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای : در دنیای امروز نمی توان تاثیرات تکنولوژی و فضای مجازی را نادیده گرفت. این مبحث بر تمام ارکان زندگی انسان امروز تاثیر گذاشته و دنیای او را به دو نوع مختلف تقسیم نموده است؛ اول دنیای واقعی و دوم دنیای مجازی! به گونه ای که دنیای مجازی به دنیای غالب بسیاری از مردم جهان مبدل شده است. اینجاست که بسیاری از فعالیت های انسان جنبه های متفاوتی پیدا می کند.
به عنوان مثال حتی جرائم نیز تغییر کرده و امروزه بخش قابل توجهی از آن ها باعنوان جرائم رایانه ای شناخته می شوند. در این مقاله علاوه بر تشریح این موضوع به بررسی اهمیت و ضرورت مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای نیز خواهیم پرداخت.
جرم رایانه ای چیست؟
قوانین داخلی ایران هیچ گونه تعریف دقیق و مشخصی از جرائم رایانه ای ارائه نکرده است و به ذکر مصادیق آن اکتفا نموده و تعریف این مقوله را در پرتو مصادیق جرائم رایانه ای به دکترین حقوق واگذار نموده است. یکی از مهمترین سوالاتی که در جلسات مختلف مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای نیز مطرح می شود همین مقوله است. طبق تعاریف ارائه شده می توان جرائم رایانه ای را به صورت ذیل تعریف کرد:
هر نوع فعل یا ترک فعلی که در قانون ممنوع شده و با استفاده از تجهیزات رایانه ای اعم از اینکه به اینترنت متصل باشد یا خیر و اعم از اینکه مستقیما صورت گیرد یا باواسطه به عنوان جرم رایانه ای شناخته می شود.
انواع جرائم رایانه ای
باتوجه به اینکه در مطلب اخیر بیان کردیم که جرم رایانه ای ممکن است بدون اتصال به اینترنت یا با اتصال به اینترنت رخ دهد و همچنین به صورت مستقیم یا غیر مستقیم است می توان آن ها را در سه دسته مجزا تقسیم بندی نمود که همه آن ها در قالب جرائم رایانه ای جرم انگاری می شوند. این موارد عبارتند از:
- مواردی که رایانه یا تجهیزات آن موضوع جرم است که در این خصوص می توان به جرم سرقت رایانه یا سایر تجهیزات آن اشاره کرد.
- جرائمی که در آن ها رایانه به عنوان وسیله ای برای ارتکاب جرم مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال می توان به کلاهبرداری اینترنتی اشاره کرد.
- جرائمی که در دنیای مجازی رخ می دهند اما اثرات آن ها در دنیای واقعی نمود پیدا می کنند. این جرائم به عنوان جرائم سایبری شناخته می شوند و از جمله آن ها می توان به شنود غیر مجاز یا انتشار ویروس اشاره کرد.
مصادیق جرائم رایانه ای
اغلب کسانی که به مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای مراجعه می کنند افرادی هستند که به دنبال جرائم مورد نظر متحمل خسارت های مادی و معنوی شده اند. باتوجه به مصادیق بیان شده در قانون جرائم رایانه ای، موارد مختلفی که در این حوزه ممکن است به وقوع بپیوندد شامل موارد ذیل هستند:
- دسترسی غیر مجاز و غیر قانونی به داده یا سامانه های رایانه ای و مخابراتی
- شنود غیر مجاز ارتباطات خصوصی و محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا امواج مغناطیسی یا نوری
- جاسوسی از طریق رایانه
- جعل از طریق رایانه
- تخریب و هرگونه اخلال در ارسال یا دریافت داده ها یا سامانه های رایانه ای و مخابراتی
- سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه
- جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی
- هتک حیثیت و نشر اکاذیب در جامعه از طریق رایانه
- تولید، انتشار یا در دسترس قرار دادن و یا حتی معامله داده ها یا نرم افزارها یا هر نوع ابزار الکترونیکی به صورت غیر مجاز
- فروش یا انتشار و یا در دسترس قرار دادن گذرواژه یا هر نوع داده ای که امکان دسترسی غیرمجاز دیگران به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی متعلق به دیگری را فراهم می ند
- انتشار یا در دسترس قرار دادن محتویات آموزش غیرمجاز ، شنود غیرمجاز ، جاسوسی از طریق رایانه و تخریب و اخلال در داده ها یا سامانه های رایانه ای و مخابراتی
چرا باید به مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای مراجعه کرد؟
همانطور که میدانید امکان تسلط همه افراد بر تمام قوانین مصوب در جامعه وجود ندارد. قوانین جامعه به قدری زیاد و پیچیده هستند که حتی کار وکلا و مشاورین حقوقی نیز تخصصی شده و به یک یا چند حوزه خاص محدود شده است.
به همین علت شما نیز باید برای اطلاع از زوایای مختلف جرائم مورد نظر به وکلای متبحر و مشاورین تخصصی مراجعه کنید. به همین علت است که می گوییم ضرورت دارد در این موارد به مشاوره حقوقی جرائم رایانه ای مراجعه کرده و در صورت ضرورت نیز به وکیل جرایم رایانه ای مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.