مشاوره حقوقی رشوه و جرم رشا و ارتشا
مشاوره حقوقی رشوه : رشوه یکی از جرائم شایع در سراسر جهان است اما به جرئت می توان گفت که بخش قابل توجهی از آن در جوامع جهان سوم به وقوع می پیوندد.
این جرم با نظم عمومی جامعه همراه بوده و منجر به تضییع حقوق شهروندان یک کشور می گردد. متاسفانه سیستم اداری ایران نیز به شدت متاثر از نتایج نامطلوب این امر قبیح است و به نظر می رسد راه دور و درازی برای ریشه کن کردن این رفتارها در پیش داشته باشیم.
از این مسئله که بگذریم به بررسی جنبه های حقوقی و کیفری جرم رشوه می رسیم. امروزه تعداد قابل توجهی از پرونده های مطروحه به بررسی جرم رشوه می پردازند.
بسیاری از این افراد در این شرایط به مشاوره حقوقی رشوه روی می آورند و اغلب مشاورین نیز افراد را ترغیب به گرفتن وکیل رشوه می کنند. در این مقاله به بررسی زوایای مختلف این موضوع خواهیم پرداخت.
تعریف رشوه، رشا، و ارتشا و مشاوره حقوقی این جرم
جرم رشوه دارای اصطلاحات تخصصی بسیار زیادی است و این امر افراد را ناگزیر می کند تا برای اشراف به موضوع حداقل از یک جلسه مشاوره حقوقی رشوه بهره مند شوند. رشوه عنوان جرمی است که میان دو مجرم یعنی راشی و مرتشی جریان پیدا می کند.
فعل راشی در قالب پرداخت رشوه به صورت رشا جرم انگاری شده است. حال فرد مقابل که رشوه را دریافت می کند مرتشی است و جرم وی به ارتشا نام دارد.
نکته قابل توجه در خصوص جرم رشوه این است که چون دو طرف مجرم هستند اصولا بسیاری از موارد موجود گزارش داده نمی شوند. بنابراین می توان به راحتی دریافت که میزان رشوه در جامعه بسیار بیشتر از پرونده های مطروحه در دادگاه است.
شرایط وقوع رشوه
بسیاری از افراد تصور می کنند صرف پرداخت مبلغ پول برای انجام کار غیرقانونی به دیگری مشمول رشوه است اما واقعیت این گونه نیست. موارد ذیل را برای وقوع جرم رشوه لازم می باشد:
- رشوه گیرنده باید کارمند یک اداره رسمی و دولتی یا وابسته به دولت باشد.
- رشوه گیرنده باید کار مورد نظر را در محدوده اختیارات خود و یا یکی از اختیارات موجود در اداره انجام دهد.
- جرم مورد نظر باید با شغل مرتشی مرتبط باشد.
- رشوه باید مالیت داشته باشد و دارای ارزش اقتصادی باشد.
- مبلغ رشوه ممکن است نقد یا غیرنقد باشد.
مجازات رشوه
درقانون مجازات رشوه باتوجه به میزان رشوه متفاوت است. طبق قانون مجازات های ذیل برای رشوه دهنده و رشوه گیرنده مقرر شده است:
- اگر مبلغ رشوه توسط رشوه گیرنده بیش از ۲۰ هزار ریال نباشد، مجرم از شش ماه تا سه سال از شغل دولتی منفصل میشود و اگر متهم مدیر کل یا هم رتبه با مدیر کل و بالاتر باشد به انفصال دائم از شغل دولتی محکوم خواهد شد.
- اگر مبلغ رشوه توسط رشوه دهنده بیش از مبلغ ۲۰ هزار ریال و تا ۲۰۰ هزار ریال باشد، مجرم به یک تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل وجه نقدی گرفته شده محکوم می گردد و یا شش ماه تا سه سال از مشاغل دولتی به طور موقت انفصال مییابد.
- اگر فرد مرتکب در جرم اخیر، مدیر کل یا بالاتر از مدیر کل و هم رتبه با مدیر کل باشد از شغل دولتی خود انفصال دائم پیدا میکند.
- اگر وجه مال رشوه گرفته شده بیش از ۲۰۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد، مجرم به ۲ تا ۵ سال حبس، جزاینقدی معادل قیمت رشوه و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
- در جرم اخیر اگر مجرم از شغل مدیر کل یا هم رتبه او یا پایین تر باشد در ازای انفصال دائم، او به انفصال موقت از ۶ ماه تا ۳ سال محکوم می گردد.
- ارزش رشوه اگر بیش از ۱ میلیون ریال باشد مجرم محکوم به ۵ تا ۱۰ سال حبس، جزای نقدی و انفصال دائم از خدمات دولتی خواهدشد و یا مجازات آن می تواند تا ۷۴ ضربه شلاق است.
- در جرم اخیر اگر درجه مجرم در اداره پایین تر از رتبه مدیرکل یا هم رتبه او باشد به ازای انفصال دائم به ۶ ماه تا ۳ سال انفصال موقت محکوم می گردد.
- یکی از نکاتی که در خلال جلسات مربوط به وکیل کیفری مطرح می شود این است که جرم رشوه غیرقابل گذشت است و با توجه به تاثیرات نامطلوبی که به دنبال دارد فرد باید محکومیت وارده را متحمل گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.