مجازات زورگیری و خفت گیری در قانون ایران
زور گیری و خفت گیری از جرایمی هستند که در قانون به صورت اختصاصی تعریف نشده و تنها از چند ماده میتوان به عنصر قانونی این جرم اشاره کرد . خفت گیری درلغت به معنای کمین کردن است البته باید بدانید که جرم زورگیری و خفت گیری همگی تحت یک عنوان مجرمانه است . در ابن جرم مجرم با تهدید و زور مالی را از دیگری تقاضا میکند .از زورگیری تحت عنوان اخاذی نیز یاد میشود .
در ضورتی که زور گیری همراه با کاربرد سلاح گرم و سرد باشد ممکن است عنوان جرم محاربه را داشته باشد که مجازات اعدام برای آن در نظر گرفته شده است .
ارکان و عناصر تشکیل دهنده جرم زور گیری و خفت گیری
عنصر قانونی
همانطور در قبل بیان کردیم قانون گذار به طور مستقیم به تعریف این جرم نپرداخته است اما موادی چندی از از قانون مجازات اسلامی در این باره بیان میدارد ازجمله ماده 617 قانون مجازات اسلامی که این گونه بیان میدارد : (هر کس به وسیله چاقو ویاهرنوع اسلحه دیگر تظاهر به قدرت نمایی کند یا ان را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود در صورتیکه از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد .)
ماده 668 نیز این گونه بیان میداد:
( هرکس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و نوشته ای که متعلق به او یا سپرده به او می باشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد . البته مجازات ماده فوق طبق قانون اصلاحی سال 1399 به نصف تقلیل میابد .
ماده 669اصلاحی سال 1399نیز این گونه بیان میکند :
(هرگاه کسی دیگری را به هرنحو تهدید به قتل یا ضرر های نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده و یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا 30 ضربه و یا زندان از یک ماه تا یکسال محکوم خواهد شد .)
عنصر مادی
با توجه به مواد ذکر شده در بالا بنابراین میتوان گفت عنصر مادی جرم زورگیری وخفت گیری تهدید و تقاضای مال از مجنی علیه میباشد . تهدید برای جرم زورگیری باید به صورت تهدید به قتل، تهدید به شرف و تهدید به افشاء اسرار سری باشد .
عنصر معنوی یا روانی
عنصر معنوی این جرم ایجاد ترس و دلهره درمجنی علیه است تا ازاین طریق مجنی علیه آن مال یا شئ را که فرد زورگیر میخواهد را به او بدهد .
زورگیری اینترنتی
گاهی اوقات پیش می آید که فردی با هک کردن دستگاه تلفن شخص دیگر سعی در اخاذی از او رادارد به عنوان مثال تهدید به افشای اطلاعات شخصی مجنی علیه در فضای مجازی میکند و در مقابل مبلغی برای عدم افشاء از او میخواهد .
نحوه شکایت
دادگاه محل رسیدگی به این جرم دادگاه عمومی میباشد و برای شکایت از این جرم فرد میتواند با کمک وکیل کیفری شکوائیه خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کند و یا اینکه به کلانتری محل رجوع کند .لازم است که جزئیات زورگیری به طور دقیق شرح داده شود .
با ارجاع پرونده به دادسرا تحقیقات شروع میشود ، در صورتی که مجرم ادله و شاهدی دارد میتواند انان را به دادستان پرونده ارائه بدهد البته در این جرم میتوان از از دوربین های مداربسته نیز به عنوان ادله و مدارک استفاده کرد و آنها را نیز ضمیه پرونده کرد . پس از تکمیل تحققیات ، دادستان کیفر خواست صادر میکند و پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد .
سلام بنده رو دوماه پیش توی متروی کرج محمدشهر زورگیری کردن بدون هیچ مقاومتی زدن 4تا از دوندونم نیست کیوسک نیروی انتظامی هم نبودش نه مامور رفتم شکایت کردم عکس یارو مشخص هست میگن هیچ کاری نمیشه کرد چرا توی تلویزیون نشون یارو ماسک میزنه شناسایی میشه ولی این چه مملکتی داریم 50 خرج دوندونه