صفر تا 100 افشای اسناد محرمانه
نکات کلیدی و مهم افشای اسناد محرمانه : شما عزیزان باید در جریان باشید که به طور کلی اسناد به چهار دسته سری ، به طور کلی سری ، محرمانه و فوق محرمانه بر اساس محتویات آن ها تقسیم بندی میشوند و چنانچه کسی که وظیفه ی نگه داری این اسناد را داشته است یا به هر طریق دیگری از محتویات این اسناد خبر داشته است ، آن را افشا کند و یا به دیگری اطلاع بدهد است، در ادامه با عدل محور همراه باشید…
افشای اسناد محرمانه در قانون مجازات اسلامی
جرم افشای اسناد محرمانه در ماده 505 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات تعریف شده است و اینچنین تعریف میشود که چنانچه کسی به قصد و با هدف بر هم زدن امنیت کشور به هر وسیله که باشد اعم از گفتار ، مکاتبات ، مراسلات و … اطلاعات طبقه بندی شده که به چهار دسته سری ، فوق سری ، محرمانه ، فوق محرمانه تقسیم بندی می شوند را جمع آوری کند و یا بخواهد آن را در اختیار دیگران قرار دهد ، مجازات خواهد شد.
پس دقت داشته باشید که برای تحقق جرم افشای اسناد محرمانه ، دو شرط لازم است که :
- فرد قصد برهم زدن امنیت کشور را داشته باشد و
- قصد در اختیار گذاشتن اطلاعات را در خدمت دیگران داشته باشد.
چنانچه مرتکب قصد در اختیار گذاشتن این اطلاعات به دیگران را نداشته باشد ، این جرم محقق نمیشود و مرتکب مجازات نخواهد شد.
منظور از دیگران در ماده 505 قانون مجازات اسلامی چیست؟
در ماده 505 قانون مجازات اسلامی گفته شده است که مرتکب اطلاعات را جمع آوری کند و یا در اختیار دیگران قرار بدهد …
دقت داشته باشید که مقصود از دیگران در این ماده صرفاً فرد دشمن یا افراد خارجی نمیباشد بلکه هر فردی که صلاحیت اطلاع داشتن از اسناد و اطلاعات طبقه بندی شده را نداشته باشد منظور از جرم واقع میگردد.
نتیجه جرم افشای اسناد محرمانه
دقت داشته باشید که مجازاتی که برای این جرم در نظر گرفته شده است به دو حالت تقسیم میشود ؛
- حالتی است که در آن مرتکب قصد در اختیار کذاشتن اطلاعات را داشته و اطلاعات محرمانه را در اختیار دیگران گذاشته است که در اینجا به حبس از دو تا ده سال محکوم میشود
- حالتی است که مرتکب قصد در اختیار گذاشتن اطلاعات را داشته اما به مقصود خود نرسیده و نتوانسته است که اطلاعات طبقه بندی شده را در اختیار فرد فاقد صلاحیت بگذارد که در اینجا مجازات وی یک تا پنج سال میباشد.
افشای اسناد محرمانه در قانون جرائم نیروهای مسلح
با توجه به ماده 28 قانون جرایم نیروهای مسلح چنانچه نظامی ای که آموزش های لازم را در خصوص حفظ اسناد طبقه بندی شده دیده باشد ، بی مبالاتی و بی احتیاطی کرده و اصول حفاظتی را رعایت ننماید و به این طریق توسط دشمنان و یا بیگانگان تخلیه اطلاعاتی گردد ، به مجازات مقرر در این ماده محکوم میشود.
پس دقت داشته باشید که این جرم بر خلاف قانون مجازات اسلامی جرمی غیر عمدی بوده و قصد فرد برای در اختیار گذاشتن و یا نگذاشتن اطلاعات طبقه بندی شده ملاک نمیباشد.
هنچنین فردی که اطلاعات طبقه بندی شده در اختیار وی قرار میگیرد باید از دشمنان و یا بیگانگان باشد و همانند قانون مجازات اسلامی ، مشمول تمامی افراد فاقد صلاحیت نمیگردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.