قرار نظارت قضایی
قرار نظارت قضایی : زمانی که دادگاه یا دادسرا بخواهند حقوق متهم مبنی بر اصل برائت و حقوق جامعه در خصوص حفظ امنیت شهروندان را به صورت اجتماعی رعایت کنند از قرار نظارت قضایی استفاده می کنند. در واقع قانون و وجدان انسانی حکم می کنند تا زمانی که فعل یک شخص به عنوان مجرم اثبات نشده است نمی توان فردی را که صرفا متهم شده است گناه کار دانست و او را از حقوق خویش محروم ساخت. بنابراین باید چاره ای اندیشید تا بتوان در کنار حفظ حقوق متهم از احتمال فرار او به علت اثبات جرم در آینده نیز جلوگیری به عمل آید. بنابراین می توان از قرارهای کیفری یا مجموع آن ها استفاده کرد.
با قرار نظارت قضایی بیشتر آشنا شوید
تصور کنید فردی به اتهام یک جرم جزایی دستگیر شده است اما اسناد موجود جهت اثبات جرم او به قدری نیست که بتوانند اثبات کنند قطعا این جرم توسط همین شخص صورت گرفته است. در این خصوص دادگاه نمی تواند چشم خود را بر روی اسناد موجود ببندد و از طرف دیگر ادله کافی نیز برای محکوم کردن فرد وجود ندارد. بنابراین چاره ای جز اینکه متهم را آزاد کند و او را زیر نظر داشته باشد نمی ماند. این یک راه حل کاملا منطقی در اغلب نظام های حقوقی است. حال این فرد باید در دوره های مشخص خود را به مراکز تعیین شده از جانب مقامات قضایی معرفی کند تا بتواند از آزادی خود در چنین وضعیتی بهره ببرد.
صدور قرار نظارت قضایی
صدور این قرار با توجه به نظر مقامات قضایی و توسط آن ها صورت می گیرد. قرار نظارت قضایی یکی از ساده ترین قرارهایی است که توسط این مقامات صادر شده و باید توسط متهم رعایت گردد. با این حال در برخی از موارد ممکن است صدور قرار نظارت قضایی به عنوان یک تضمین در کنار سایر قرارهای تامین کیفری صادر شود. بدین معنا که در یک قرار و برای متهم یک پرونده، قرار کفالت صادر می شود اما دادگاه ترجیح می دهد علاوه بر صدور قرار تامین کیفری برای جلوگیری از فرار متهم یا اختفای او در جریان بررسی و کشف ادله جلوگیری کند.
آثار قرار نظارت قضایی
- با توجه به عواملی که باعث صدور آن شده اند دارای آثار متفاوتی است. قانون حکم می کند که اعمال ذیل باید به دنبال صدور این قرار صورت گیرند:
- متهم ملزم است که خود را به صورت دوره ای به مراکز یا نهادهای تعیین شده معرفی کند.
- ممکن است متهم را از رانندگی با وسیله نقلیه منع نماید.
- متهم از اشتغال به فعالیتهایی که با جرم ارتکابی مرتبط هستند منع می شود.
- متهمحق نگهداری سلاح دارای مجوز را نیز نخواهد داشت.
متهم اجازه خروج از کشور را ندارد. مدت ممنوع الخروجی شش ماه است که البته قابلیت تمدید توسط مقامات صالح را دارد.
برخی از قرارهای نظارت قضایی حتی اجازه خروج متهم از محدوده معین را نیز نمی دهند. به عنوان مثال اگر جرم در محل سکونت متهم به وقوع پیوسته است و در همان دادگاه در دست رسیدگی است می توان متهم را مکلف نمود که از شهر خارج نشود.
اعتراض به قرار نظارت قضایی
همانند بسیاری از آرا و احکام صادره از دادگاه ها قابلیت اعتراض دارد. در صورتی که قرار نظارت قضایی و بخصوص محدودیت های مربوط به اشتغال و تردد برای متهم مشکلات عدیده ای را به وجود آورده است یا احتمال می رود در آینده با وقوع مشکلات مختلف همراه باشد وی می تواند طی ده روز از ابلاغ این حکم به مرجع صادر کننده قرار , اعتراض نماید. اعتراض متهم جهت رسیدگی به مقامی ارسال می گردد که از حیث قوانین آیین دادرسی کیفری، صلاحیت رسیدگی به جرم ارتکابی را دارد.
نکات مهم
- مقامات قضایی می توانند برای جرائمی با مجازات های خفیف همانند مجازات حبس تا شش ماه، جریمه نقدی تا دو میلیون تومان و 30 ضربه شلاق صرفا از قرار نظارت قضایی استفاده کنند.
- رعایت نکات مربوطه یکی از عوامل تخفیف یا تبدیل مجازات توسط دادگاه در جرائم تعزیری است.
- عدم رعایت نکات مربوطه منجر به کاهش احتمال تخفیف یا تبدیل در مجازات می شود.
گروه وکلای عدل محور آماده ارائه خدمات رایگان و آنلاین می باشند . برای اخذ مشاوره حقوقی رایگان از گروه وکلای عدل محور با شماره 09305297504 تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.