مجازات آدم ربایی – قانون جدید 1400

مجازات آدم ربایی – قانون جدید 1400 : یکی از جرائم علیه اشخاص میباشد و به معنی ربودن اشخاص بالاتر از 15 سال تمام بدون رضایت او وبه اکراه و اجبار و انتقال آن اشخاص از محلی به محل دیگر و زندانی کردن اشخاص در یک محل دیگر برای رسیدن به یک قصدی میباشد . در صورتی که فرد کمتر از 15 سال باشد یا فردی که فوت شده است را بربایند مشمول جرم طفل ربایی ومرده ربایی میشود که البته تحت شمول همین جرم ادم ربایی قرار میگیرد .

جرم ادم ربایی در غالب موارد باعث صدمات روانی و مادی و حیثیتی به اشخاص میشود که شامل جرح وصدمات بدنی به جسم مجنی علیه (دزدیده شده) و یا گاهی اوقات صدمات جبران ناپذیر حیثیتی به فرد می شود که در غالب موارد دیده شده افراد مونث قربانی صدمات حیثیتی در جرم ادم ربایی میشوند.

در اینکه این جرم از جرایم آنی یا استمراری است بین اکثر حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد یعنی برخی معتقد اند که این جرم آنی است ولی برخی دیگر بر این باور اند که این جرم از جرایم مستمر است . علاوه به آن این جرم جزو جرایم غیر قابل گذشت به شمار می آید یعنی رضایت شاکی خصوصی تنها باعث تخفیف در مجازات میشود اما به دلیل مصلحت جامعه فرد باید مجازات شود.

عنصر مادی این جرم طبق ماده 621 اصلاحی سال 99 رباییدن و مخفی کردن، ربودن توسط وسایل نقلیه ،قلمداد کردن طفل به جای طفل دیگر می باشد

در مورد عنصر معنوی سوء نیت مرتکب میباشد و در رابطه با عنصر قانونی میتوان به مواد 621و 631 قانون مجازات اسلامی اشاره نمود.

بازداشت غیر قانونی

در رابطه با اینکه آیا جرم بازداشت غیر قانونی که توسط ضابطین و مامورین انجام میشود جزو مصادیق آدم ربایی است یا خیر باید بگوییم خیرزیرا بازداشت غیر قانونی توسط مامورین دادگستری و ضابطین و در برخی از موارد به صورت علنی و آشکارا صورت میگیرد در حالی که در جرم آدم ربایی آدم ربا اشخاص عادی میباشد و علاوه بر آن در غالب موارد، آدم ربایی مخفیانه صورت میگیرد.بازداشت غیر قانونی موضوع ماده 583 قانون مجازات اسلامی میباشد اما جرم آدم ربایی موضوع ماده 621 و 631 قانون مجازات اسلامی می باشد .

مجازات آدم ربایی

مجازات آدم ربایی

ماده 621 اصلاحی سال 99 در مورد اینکه آدم ربا به عنف و اجبار شخص را برباید به حبس تعزیری درجه چهار (پنج تا ده سال حبس) و در صورتی که با عنف و اجبار نباشد به حبس تعزیری درجه پنج (دو تا پنج سال حبس ) محکوم خواهد شد. البته این ماده مقرر میدارد در صورتی که سن مجنی علیه کمتر از 15 سال تمام باشد و یا ربودن توسط وسیله نقلیه انجام بشود و یا اینکه به مجنی علیه آسیب جسمی و حیثیتی وارد شود به حداکثر مجازات های تعیین شده ( 5 سال یا 10 سال حبس) محکوم خواهد شد و درصورتی که جرایم دیگر نیز مرتکب شود به مجازات آن جرایم نیز محکوم خواهد شد.

به نظر میرسد که قسمت اخیر ماده 621 در مورد تشدید جرم ادم ربایی میباشد بدین صورت که اگر سن مجنی علیه کمتر از 15 سال تمام باشد و یا اینکه ربودن توسط وسیله نقلیه انجام شود و یا به مجنی علیه آسیب جسمی و حیثیتس وارد بشود به اشد مجازات های تعیین شده محکوم خواهد شد.

همچنین در ماده 631 قانون مجازات بیان میدارد هرکس طفلی را که تازه متولد شده است بدزد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری و یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد کند به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و چنانچه احراز شود طفل مزبور مرده بود مرتکب به یکصد هزار ریال تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

در صورتی که ادم ربا شروع به جرم نماید اما به هر دلیل قصدش معلق بماند به مجازات های مقرر در بند ب و پ ماده 122 قانون مجازات اسلامی محکوم خواهد شد.

در رابطه با مشارکت در جرم آدم ربایی طبق ماده 125 قانون مجازات اسلامی مجازات شریک در جرم مجازات فاعل مستقل آن جرم است یعنی حبس تعزیری درجه 4 یا5.

ماده 126 قانون مجازات اسلامی در رابطه با معاونت درجرم میباشد و مصادیق معاون در جرم را برشمرده است و ه موجب بند ت ماده 127 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 99 که اینگونه بیان می دارد : در جرائم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایینتر از مجازات جرم ارتکابی . مجازات معاون آدم ربایی مجازات درجه 2 یا 3 می باشد.

نحوه رسیدگی به جرم

رسیدگی به این جرم در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد

مجنی علیه می تواند شکوائیه خود را به دادسرا تقدیم کند و دادسرا موظف است که تحقیقات را جع به جرم را شروع کند . در صورتی که دادسرا از پذیرش پرونده شاکی خودداری کند به مجازات مقرر در ماده 597 محکوم خواهد شد.

سپس تحقیقات مقدماتی و شناسایی انجام می شود و در صورتی که دلایل کافی وجود داشته باشد قرار بازداشت موقت صادر میشود وبه اظهارات شاکی و متشاکی در جلسه ای به صورت جداگانه توسط بازپرس گوش داده میشود و سپس بازپرس یا دادستان نظر خود را مکتوب مینماید و پرونده را به دادگاه صالح ارجاع می دهند فرد مظنون یا متشاکی حق دارد برای خود وکیل اختیار کند و صورتی که وکیل کیفری ندارد میتواند از وکیل تسخیری استفاده نماید زیرا گرفتن وکیل در پرونده های کیفری اجباری است.سپس قاضی دادگاه در صورتی که دلایل را کافی بداند مظنون را احضار میکند و در اولین فرصت به او تفهیم اتهام میشود و سپس حکم نهایی صادر میشود .

با توجه به پیچیدگی پرونده های آدم ربایی ما به شما پیشنهاد میکنیم جهت مشاوره و یا انعقاد قرار داد با وکلا و مشاورین کیفری با شماره 09305297504 تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *