ناشزه و احکام راجع به آن
ناشزه و احکام راجع به آن : یکی از عقود معینی که در قانون ما به آن اشاره شده است ، عقد نکاح میباشد.عقد نکاح همان ازدواج و بستن علقه زوجیت میان زن و مرد میباشد که پس از ازدواج و انعقاد عقد نکاح آن ها را زن و شوهر و یا زوج و زوجه مینامیم.
همانگونه که هر عقدی پس از انعقاد دارای آثار مربوط به خودش میباشد ، عقد نکاح نیز پس از انعقاد دارای آثار مربوط به خودش بوده و وظایف و تعهداتی را بر روی زوج و زوجه محول میکند.
یکی از این آثار که پس از انعقاد عقد نکاح بر روی زوجه اعمال میشود ، تمکین میباشد که اگر زن به وظایف خودش که تمکین مشخص میکند عمل نکند ؛ ناشزه نامیده میشود.
حال اینکه تمکین چیست و چه وظایفی را بر روی دوش زوجه میگذارد و زوجه ناشزه کیست و چه وظایفی دارد و از چه چیزهایی به عنوان زوجه ناشزه محروم میشود را در ادامه توضیح خواهیم داد.پس با ما همراه باشید.
برای مشاور حقوقی زوجه ناشزه با شماره 09305297504 تماس بگیرید و با وکیل خانواده گروه وکلای عدل محور در ارتباط باشید.
تمکین چیست
قانون ایران در بخش مربوط به مقررات نکاح ، سخت گیری های بسیاری را برای تحکیم بنیان خانواده پیش بینی کرده است و مواردی نظیر حسن رفتار و حسن معاشرت میان زوج و زوجه را از وظایف آنان پس از ازدواج دانسته است و در قانون مدنی نیز آن را پیش بینی کرده است.
تمکین عام و تمکین خاص نیز از جمله مواردی است که از مظایف زوجه پس از انعقاد عقد نکاح به شمار میرود که اگر آن را انجام ندهد دارای آثار حقوقی بر وی میباشد.
تمکین نوع عام
تمکین عام در واقع همان حسن معاشرت زوجه با زوج میباشد و اطاعت کردن از خواسته های زوج و ایجاد آرامش و طیب خاطر در منزل برای زوج نیز تمکین عام نام دارد.
برای مثال در قانون گفته شده است که ریاست خانواده با مرد میباشد و از نمونه رفتار هایی که با تمکین عام مطابقت دارند ، پذیرفتن ریاست مرد در خانواده و اطاعت از دستورات متعارف وی میباشد.
تمکین نوع خاص
تمکین خاص به برقراری رابطه جنسی و رابطه زناشویی میان زوج و زوجه گفته میشود.همچنین این رابطه باید در طول مدت همیشگی و دائم و البته به صورت متعارف باشد و زوجه ، زوج را از برقراری رابطه جنسی منع نکند مگر آنکه دلیل و علت موجهی داشته باشد.
نشوز یا زوجه ناشزه
در اصطلاحات حقوقی به زوجه ای که از زوج نافرمانی میکند و از دستورات وی سرپیچی میکند و اطاعت نمیکند و یا از برقراری رابطه جنسی با وی سر باز میزند بدون دلیل و علل موجهی ، زوجه ناشزه گفته میشود.
در واقع زوجه ناشزه ، زوجه ای است که تمکین اعم از عام یا خاص نمیکند.
ضمانت اجرای عدم تمکین یا ناشزه بودن زوجه
- اولین ضمانت اجرایی که در قانون برای زوجه ناشزه پیش بینی شده است آن است که به زوجه ناشزه نفقه تعلق نمیگیرد.نفقه عبارت از مالی است که مرد موظف است به زوجه برای گذراندن مخارج خودش و هزینه های زندگی اش پرداخت کند و این نفقه در قانون ایران مقابل تمکین قرار دارد ؛ یعنی اگر زوجه ای تمکین اعم از خاص یا عام نکند ، مستحق نفقه نخواهد بود.
- دومین ضمانت اجرایی آن است که دعوایی تحت عنوان دعوای الزام به تمکین در قانون پیش بینی شده است که مطابق آن زوج در صورت عدم تمکین زن و اثبات ناشزه بودن وی در دادگاه ، میتواند الزام زن به تمکین را از دادگاه بخواهد ؛ هرچند که این کار و طرح و اقامه این دعوی از نظر اخلاقی صحیح به نظر نرسد.
- سومین ضمانت اجرایی آن است که زوج پس از اثبات ناشزه بودن و عدم تمکین زوجه میتواند تقاضای ازدواج مجدد از دادگاه را داشته باشد و دادگاه در صورت احراز صحت ادعاهای وی میتواند حکم ازدواج مجدد وی را صادر کند و مرد از تقسیم نصف اموال و دارایی های خودش که در عقدنامه ذکر شده است در صورت طلاق زوجه ناشزه ، معاف میشود.
مهریه زن ناشزه
باید به شما بگوییم که هیچ اتفاقی در دنیا نخواهد افتاد که مهریه به زوجه تعلق نگیرد ؛ چرا که مطابق قانون مدنی زوجه به محض وقوع عقد نکاح مالک مهریه می شود مگر اینکه خودش مهریه را بذل کند و آن را ببخشید که مشمول قاعده اقدام میشود.
پس نشوز و یا عدم نشوز زوجه هیچ تاثیری در گرفتن مهریه و یا نگرفتن آن ندارد و زوجه ناشزه نیز در صورت طلاق مستحق مهریه میباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.