کپی رایت یا حق مولف چیست ؟ + نکات حقوقی مهم

کپی رایت یا حق مولف چیست؟ کپی رایت یا حق مولف یا حق تکثیر یک اصطلاح حقوقی است که به فردی که خالق یک اثر هنری باشد نسبت داده می شود. در ادامه با عدل محور همراه باشید…

اثر هنری میتواند شامل هرچیزی نظیر عکس،فیلم،مجسمه،نقاشی و … باشد و فردی که خالق آن است نیز مورد حمایت قانون گذار قرار میگیرد. همانطور که میدانید امروزه بسیار شاهد آن هستیم که مردم به راحتی از عکس های یک عکاس،مجسمه های یک مجسمه ساز و به طور کلی از ایده های یک هنرمند استفاده میکنند و آن ها را کپی میکنند و یا به اسم خود استفاده میکنند و هنرمند نیز هیچ اهرم فشاری برای مطالبه حق خود از کپی کاران ندارد.

کپی رایت یا حق مولف

از این رو قانونی تحت عنوان قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان تصویب میشود که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.پس با ما همراه باشید.

اثر هنری چیست؟

اثر هنری مورد حمایت قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان در ماده 2 این قانون تعریف میشود.این ماده عنوان میکند که آثار مورد حمایت به شرح زیر میباشند:

نوشته های علمی و فنی و ادبی و هنری نظیر کتاب و رساله و مقاله،هر چیزی که به هر روش و تربیت ضبط و نشر شده باشد نظیر شعر و ترانه و سرود،اثرات سمعی و بصری جهت نمایش در تیاتر یا سینما،موسیقی،هرگونه اثر تزئینی و هنری،هرگونه مجسمه،اثرات معماری،عکاسی،هنرهای دستی،اثرات فنی که تازه هستند و جهت اختراع دارند،هرگونه اثر مبتکرانه که اختراع شده باشد.

حق کپی رایت

حق کپی رایت همانگونه که قبلا گفته شد حقی است که برای خالق اثر هنری مورد حمایت قانون به وجود می آید و از آن طریق میتواند حقوق مادی و معنوی اثر خود را تضمین کند.میتواند اثر خود را انتقال دهد و در ازای آن منافع مالی دست پیدا کند و یا میتواند از هرگونه نقل و انتقال اثر خود جلوگیری نماید.

میتواند حق ترجمه اثر خود را به دیگری بدهد و میتواند جلوی ترجمه اثر خود را بگیرد.همچنین میتواند اجازه دهد به صورت اقتباسی از اثر وی فیلمی یا تئاتری یا سریالی ساخته شود و یا کتابی نوشته شود و میتواند درخواست اجرای اثر خود را به شکل عمومی بخواهد.همچنین میتواند هر عملی روی اثرش را که به آبرو و اعتبار او لطمه و خلل وارد میکند را منع کند یا در صورت انجام از مقام قضائی تعقیب درخواست نماید.

شروط قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان

اولین شرطی که در این قانون برای حمایت از اثر هنری پیش بینی شده است آن است که اثر مذکور برای اولین بار در ایران چاپ یا نشر یا پخش یا اجرا شده باشد و همچنین اثر مذکور باید حتما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت گردد تا مورد حمایت قانون گذار قرار گیرد.در ایران به دلیل امتناع از پیوستن به کنوانسیون برن نه حمایتی از آثار داخلی میشود و نه از آثار خارجی در ایران حمیت میگردد اما با حصول شرایطی که گفته شد میتوان حمایت اثر داخلی را انتظار داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *