اجرت المثل

اجرت المثل در لغت به معنای پول و دستمزد است و در اصطلاحات حقوقی در دو جا معنای متفاوتی به خود میگیرد . جایی اجرت المثل در حقوق خانواده معنا پیدا میکند که به آن اجرت المثل ایام زوجیت گویند و جایی دیگر در حقوق مدنی به اجرت و دستمزدی از پیش تعیین نشده که از برای انجام کاری میباشد ، گفته میشود .

در اینجا ما قصد داریم این موضوع را در معنای حقوق خانواده یعنی در واقع اجرت المثل ایام زوجیت را برای شما با ذکر شرایط توضیح دهیم در ادامه با توضیحات وکیل خانواده همراه باشید.

از تفاوت های بین اجرت و نفقه آن است که نفقه را کارشناس تعیین میکند اما اجرت در دادگاهی که به طلاق رسیدگی میکند توسط قاضی دادگاه تعیین میشود.

اجرت المثل چیست ؟

در واقع به دستمزدی و مبلغی گفته میشود بابت انجام کارهایی که زن در طول مدت زندگی زناشویی انجام داده و از وظایف او نبوده است و به قصد تبرعی ( مجانی ) بودن نیز انجام نگرفته باشد و یا به دستور زوج بوده باشد.

شرایط مطالبه اجرت المثل

در جایی که در اثر طلاق مطرح شده است در شرایطی محاسبه میشود که ؛

  • دادخواست طلاق از سوی مرد بوده باشد
  • دادخواست طلاق از سوی زوج ناشی از عدم انجام وظایف زناشویی زوجه نبوده باشد

در این صورت دادگاه پس از رسیدگی به دادخواست به تعیین قیمت اجرت المثل میپردازد و از جمله حقوق مالی زن میباشد و او اسحقاق دریافت آن را دارد.

اجرت المثل

اما این را نیز در نظر داشته باشید که اجرت المثل جز حقوق مالی زن هستند و زن در ایام زوجیت میتواند دادخواستی تحت عنوان مطالبه اجرت المثل را تقدیم دادگاه نماید .

مبلغ اجرت المثل چگونه محاسبه میشود ؟

اجرت المثل با توجه به وضعیت زن تعیین میشود ، یعنی زنانی که شاغل هستند اجرت المثل کمتری دریافت میکنند و ویژگی های مثل تحصیلات زن ، وضعیت زندگی او در زمان تجرد ، وضعیت مالی خانوادگی وی ، شغل و میزان درآمد وی و … همگی در تعیین اجرت المثل تاثیر دارند .

زنانی که به شغل شریف خانه داری مشغول هستند قطعاً اجرت المثل بیشتری دریافت میکنند و همچنین اگر همسر دومی ، فرزندان مرد از ازدواج اولش را بزرگ کند نیز مستحق اجرت المثل بیشتری میباشد .

نحوه اقامه دعوی

به محض اینکه دعوی عدم سازش توسط زوج مطرح شد ، زوجه میتواند در دادخواست جداگانه ای ، دادخواستی مبنی بر مطالبه اجرت المثل را از دادگاه بخواهد ؛ با اینکه در ماده قانونی گفته شده است پس از طلاق اما با توجه به نظریات مشورتی ، منظور پس از ارائه دادخواست طلاق یا عدم سازش توسط زوج به دادگاه بدون اینکه ناشی از عدم اجرای وظایف زناشویی زوجه باشد ، است.

همچنین در مواردی که طلاقی مطرح نشده است نیز زن میتواند با تقدیم دادخواست ، اجرت ایام زوجیت خود را درخواست نماید .

اما در طلاق از سوی زن که طلاق خلع و یا مبارات نامیده میشود زن به نوعی باید تمامی حق و حقوق قانونی خودش را ببخشد تا بتواند طلاق بگیرد مگر آنکه در اثر عسر و حرج و یا اعتیاد مرد و موارد دیگری که در قانون آمده است باشد که در آن شرایط هم گرفتن طلاق و هم گرفتن اجرت المثل از نظر رویه قضائی بسیار دشوار میباشد .

برای اطلاعات بیشتر در مورد طلاق و انواع طلاق به مقالات مربوطه در همین سایت مراجعه فرمایید.

مراحل دادرسی

دادگاه برای تعیین مبلغ اجرت هر اقدامی که لازم باشد را انجام میدهد اعم از تحقیقات محلی ، گواهی شهود یا حتی در مواردی ارجاع به کارشناس که پرداخت هزینه کارشناسی با خواهان می باشد و پس از تحقیقات لازم در مورد نحوه چگونگی زندگی زوجه چه در زندگی زناشویی و چه در زندگی اجتماعی ( از حیث شغلی ) ، اقدام به تعیین اجرت المثل میکند و تمکن یا عدم تمکن مالی مرد تاثیری در تعیین آن و حتی پرداخت آن نخواهد داشت .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *