الزام به ثبت واقعه ازدواج یا نکاح
الزام به ثبت واقعه ازدواج یا نکاح : همانطور که میدانید طبق قانون مدنی عقد نکاح جز عقود رضایی محسوب میشوند یعنی نیازی به تشریفات خاصی ندارند و به صرف ایجاب و قبول واقع میشوند ؛ اما از آنجایی که مبحث مهمی به نام نظم عمومی چه در قانون و چه در عرف مطرح میشود ، ثبت واقعه نکاح از ارکان عقد نمیباشد اما به عنوان آثار آن الزامی میباشد و دارای ضمانت اجراست. در ادامه با توضیحات وکیل خانواده همراه باشید…
ثبت واقعه ازدواج یا نکاح
اگر زن و مردی با یکدیگر ازدواج کنند اما آن را ثبت ننمایند ، زوج (مرد) به ثبت واقعه نکاح الزام دارد و اگر آن را ثبت ننماید برای او ضمانت اجرای کیفری وجود دارد و دقت داشته باشید که در قانون این ضمانت اجرا فقط برای زوج معین شده است و زوجه تکلیفی به ثبت واقعه نکاح ندارد.
حال در مواردی که زوج از ثبت واقعه نکاح امتناع میکند زوجه میتواند الزام زوج برای ثبت نکاح را از دادگاه بخواهد زیرا چه از منظر نظم عمومی که زوجه نیاز به ثبت و درج اسم همسر در شناسنامه خودش را دارد و چه از منظر قانونی برای طرح برخی مسائل زوجه نیاز به ثبت عقد نکاح را دارد.
برای مثال در فرضی که بین زوج و زوجه اختلافی پیش آمده است و زوجه میخواهد برای مطالبه نفقه طرح دعوی نماید و یا زوجه منزل مشترک را ترک نموده و زوج میخواهد دعوی تمکین را در دادگاه مطرح نماید ؛ در این حالت دادگاه خانواده در صورتی به دعوی رسیدگی میکند که اصل زوجیت در دادگاه احراز شود که اگر نشود قرار رد دادخواست صادر میشود و در صورت عدم ثبت واقعه نکاح طرفین از این حقوق قانونی به عنوان زوج و زوجه محروم هستند.
زوجه میتواند با تقدیم دادخواستی به دادگاه تحت عنوان ” الزام زوج به ثبت عقد نکاح ” و درج آن در قسمت خواسته دعوی ، الزام مرد ثبت نکاح را از دادگاه بخواهد .
همچنین زوجه میتواند با مراجعه به دادسرا و طرح شکایت کیفری علیه زوج مبنی بر امتناع از ثبت واقعه نکاح ، علاوه بر الزام وی به ثبت واقعه نکاح ، مجازات او را نیز از دادگاه صالح بخواهد.
همچنین در مواردی که زوجه با تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی به همان شرحی که در بالا گفته شد بخواهد مرد را ملزم به ثبت واقعه نکاح نماید باید در مطابق قانون حمایت از خانواده ، دادخواست خود را به دادگاه خانواده تقدیم نماید.
نکته آخر :
همراهان عزیز دقت داشته باشید که بر خلاف نکاح دائم ، ثبت نکاح منقطع یا موقت الزامی نیست و ضمانت اجرایی برای آن در قانون پیش بینی نشده است مگر در مواردی که ثبت نکاح موقت را الزامی میسازد که این موارد عبارتند از :
- بارداری زجه در نکاح منقطع
- بر ثبت نکاح موقت توافق شده باشد
- ثبت نکاح موقت به عنوان شروط ضمن عقد ، ضمن عقد درج شده باشد
که در مواردی که در بالا گفته شد زوج ملزم به ثبت نکاح میباشد و عدم ثبت آن همانند نکاح دائم دارای ضمانت اجرا می باشد و در این مورد این فقط این الزام و ضمانت اجرا برای زوج پیش بینی شده است و زوجه تکلیفی در این خصوص ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.