انواع دادگاه کیفری در ایران

انواع دادگاه کیفری در ایران : اگر جزو افرادی هستید که شکر خدا پایتان به دادگاه باز نشده و دادگاه ها را صرفاً در فیلم و تلویزیون دیده اید و یا حتی اگر دچار مشکل قانونی شده اید و حال می خواهید از مراجع رسیدگی کننده بیشتر بدانید، باید بگوییم که دادگاه ها در یک تقسیم بندی به دو نوع حقوقی و کیفری تقسیم می شوند.

وقتی از دادگاه کیفری صحبت می کنیم یعنی پای جرم و جنایت به میان آمده است.حال از یک عمل مجرمانه ساده گرفته تا جنایتی مانند قتل!

در هر صورت منظور از دادگاه های کیفری،آن مراجعی است که به شکایت های کیفری رسیدگی کرده و برای فرد مجرم،مجازات تعیین می کند.

بر اساس قانون، دادگاه های کیفری به انواع دادگاه کیفری یک ، کیفری دو ، انقلاب ، اطفال و نوجوانان و دادگاه های نظامی تقسیم می شوند.

انواع دادگاه کیفری

مرجعی به نام دادگاه کیفری یک

اصولاً دادگاه کیفری یک را فقط می توان در در مرکز هر استان پیدا کرد. مگر این که رئیس قوه قضائیه صلاح بداند که در شهرستان نیز نیاز به تشکیل دادگاه کیفری یک وجود دارد.

محدوده و صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفرییک ، شاملرسیدگی به آن دسته از جرایمیاست که در قانون، مجازات های سنگینی برایشان تعیین شده است .

وقتی از مجازات های سنگین صحبت می کنیم منظورمان سلب حیات ، حبس ابد و قطع عضو است.
البته رسیدگی به آن دسته از جنایت های عمدیکه مجازات دیه دارد نیز در دادگاه کیفری انجام می شود به شرط این که مقدار دیه این جرایم ، نصف دیهکامل یک انسان یا بیش تر از نصف باشد.

جرایم تعزیری سنگین یعنی با درجه سه و بالاتر نیز در داگاه کیفری مطرح و رسیدگی می شود. لازم به ذکر است که مرجع رسیدگی کننده به جرایم مطبوعاتی نیز دادگاه کیفری یک است.  بد نیست بدانید که آرای صادره از دادگاه کیفری یک، قابلیت اعتراض در دیوان عالی کشور را دارد. توجه داشته باشید که دادگاه کیفری یک، جزو دادگاه های کیفری عمومی است.

دادگاه کیفری از نوع دوم

از دادگاه کیفری یک که بگذریم پای دادگاه کیفری دو به میان می آید.این دادگاه نیز در زمره دادگاه های عمومی کیفری است.
دادگاه کیفری دو آنقدر دست و بالش باز است که اصولاً صلاحیت رسیدگی به همه جرایم را دارد مگر آن دسته از جرم و جنایت ها که قانون آنها را در صلاحیت مراجع دیگری قرار داده است.
از نظر جا و مکان هم باید گفت که دادگاه کیفری دو در حوزه های قضایی هر شهرستان تشکیل می شود.

دادگاهی به قدمت انقلاب

دادگاه انقلاب همان طور که از نامش پیداست ابتدائاً برای رسیدگی به جرایم دوره انقلاب تاسیس شده بود و امروزه به عنوان یکی از اقسام دادگاه های کیفری بنابر تشخیص رئیس قوه قضائیه در حوزه های قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. این دادگاه جزو مراجع کیفری اختصاصیاست که به جرایمی سنگین رسیدگی می کند.

یعنی زمانی که پای امنیت ملی به میان بیاید و جرمی علیه امنیت صورت بگیرد حال این امنیت می تواند داخلی باشد یا خارجی.

اگر کسی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران اقدام مسلحانه انجام دهد و یا جرایمی که از مصادیق افساد فی الارض و محاربه است و حتی جرایم مرتبط با مواد مخدر و … همگی در دادگاه انقلاب مطرح و رسیدگی می شوند.

البته این را نیز بدانید که وظایف دادگاه انقلاب بیشتر در رسیدگی به جرایم امنیتی خلاصه می شود از جرم علیه امنیت داخلی و خارجی گرفته تا جرم توهین به مقام معظم رهبری.

دادگاه مخصوصی برای کودکان و نوجوانان

از فعالیت تخصصی دادگاه انقلاب که بگذریم به دادگاهی می رسیم که به طور اختصاصی به جرایم انجام شده توسط افراد کم سن و سال رسیدگی می کند. یعنی دادگاه کیفری اطفال و نوجوانان! همان طور که گفته شد این دادگاه به جرایم صورت گرفته توسط افراد زیر سن 18 سال رسیدگی می کند.

دادگاهی کیفری برای نظامیان

در آخر باید بگوییم که نوع دیگری از دادگاه کیفری ،دادگاه نظامی است.  این دادگاه کیفری به جرایمی رسیدگی می کند که افراد نظامی و انتظامی آن هم در حین انجام وظیفه خود مرتکب شده اند. البته دادگاه نظامی به دو زیر شاخه نظامی یک و دو تقسیم می شود.

جهت ارتباط با گروه وکلای عدل محور و اخذ مشاوره حقوقی آنلاین و همچنین اخذ مشاوره حقوقی رایگان از دکترین حقوقی با شماره 09305297504 تماس گرفته یا به صورت انلاین از طریق واتساپ با مشاورین ما در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *