تغلیظ دیه

تغلیظ دیه در درجه ی اول باید بدانید دیه چیست. ما در ابتدا به تعریف مختصر دیه م یپردازیم سپس تغلیظ دیه را برای شما تعریف میکنیم ، با گروه وکلای عدل محور همراه باشید…

دیه

در فارسی به دیه ، خون بها میگویند.

دیه به مقدار مشخصی میگویند که در قانون و شرع برای برای نفس،اعضای بدن،منافع تعیین شده است.
دیه غیر مقدر که در عالم حقوق به آن ارش میگویند مقدار مشخص نشده ای برای صدمات عمدی یا غیر عمدی بر بدن میباشد که با توجه به نظریه کارشناس و پزشکی قانونی تعیین میشود. در مواردی که صدمات بر بدن قصاص ندارد و یا به هر علت قصاص دارد اما اجرا نمیشود ، مجازات به دیه تبدیل میشود.

تغلیظ دیه

واژه ی تغلیظ ریشه از کلمه ی غلظت دارد،به این معنا که طبق شرایطی که در قانون تعیین شده است میزان دیه تا یک سوم مقدار اصلی دیه افزایش پیدا میکند.
یعنی مقدار دیه پرداختی ؛ یک سوم مقدار دیه مضاف بر خود مبلغ دیه است که ابتدای هر سال توسط قوه قضائیه اعلام میشود.

تغلیظ دیه

شرایط تغلیظ دیه

در دو مورد صورت میگیرد

  • اول در ماه های حرام
  • دوم در حرم مکه

تغلیظ دیه در ماه های حرام

ماه های حرام عبارتند از ؛ محرم ، رجب ، ذی القعده و ذی الحجه

یعنی هرگاه قتل در این ماه ها صورت گیرد ، مرتکب اگر قصاص نشود باید یک سوم دیه به مبلغ پرداختی دیه اش اضافه کند.
اما نکته مهم در این خصوص آن است که اگر ارتکاب جنایت در یکی از این ماه ها صورت گیرد ، مرگ مجنی علیه نیز باید در یکی از همین چهار ماه صورت گیرد.

یعنی اگر جانی ضربه ای را در آخر ماه محرم به مجنی علیه وارد کند و مجنی علیه در ماه صفر فوت کند ، مشمول تغلیظ نخواهد شد زیرا ارتکاب و فوت هر دو در ماه حرام نبوده است.

تغلیظ دیه در حرم مکه

چنانجه قتل و جنایت در حرم مکه صورت گیرد نیز مشمول حکم تغلیظ دیه خواهد بود و همانند نکته قبلی مهم آن است که هر دو عمل ارتکاب جانی و فوت مجنی علیه باید در حرم مکه صورت گیرد.

نکات تکمیلی

در این مساله تفاوتی بین آنکه چه کسی مسئول پرداخت دیه است نیست مگر در جایی که اولیای دم باید تفاوت دیه را پرداخت کنند که در اینجا دیه تغلیظ نمیشود.

این قوانین در تمامی جرائم اعم از عمدی و غیرعمدی جاری است. در دیه بر اعضا و منافع مقررات تغلیظ دیه جاری نمیشود و فقط در دیه بر نفس مقررات آن اعمال میشود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *