تمکین و انواع آن

تمکین : جایی در قانون آمده است که ریاست خانواده بر عهده مرد میباشد،همین یک ماده و یک جمله باعث شده است تا برای زن طبق قانون ، بعد از خواندن صیغه زوجیت و نکاح وظایفی به وجود بیاید که به آن تمکین می گویند.

تمکین در فارسی

تمکین در فارسی به معنای اختیار دادن به دیگری می باشد و در قانون مدنی به دو بخش تمکین عام و تمکین خاص تقسیم می شود. البته با اینکه هیچ جا در قانون به مختص بودن تمکین به زن تصریح نشده است اما در عرف و رویه قضائی در واقع تمکین مختص به زن میباشد.
تمکین به صورت کلی به معنای اطاعت کردن زن از شوهر خود میباشد اما تمکین عام و تمکین خاص هرکدام معانی خاص خودشان را دارند.

تمکین

تمکین عام

تمکین عام به معنای عدم اطاعت زن از شوهر در مواردی است که در قانون برای زن به عنوان وظیفه یاد شده است؛همانند اینکه باید در منزلی سکونت داشته باشد که مرد برای اون تعیین نموده است و یا اینکه شغلی در اختیار داشته باشد که با شئونات خانواده در تناقض نباشد.

تمکین خاص

تمکین خاص همان اطاعت زن در برقراری روابط زناشویی میباشد.یعنی زن موظف به ایجاد رابطه جنسی با همسر خود میباشد مگر در شرایط خاص همانند اینکه در دوره ی قائدگی باشد و یا مرد به بیماری دچار باشد که از طریق رابطه جنسی بیم دچار شدن زن نیز برود.

آیا مرد میتواند زن را الزام به رابطه زناشویی کند؟

با توجه به تعاریف تمکین و با توجه به اینکه گفتیم تمکین وظیفه قانونی زن بعد از ازدواج میباشد اما هیچ مردی نمیتواند زن خود را به تمکین مجبور کند ،نمیتواند وی را به اقامت در مسکن و محل مورد زندگی اجبار کند یا با جبر با وی رابطه زناشویی داشته باشد مگر از طریق دادخواست الزام به تمکین.

به زنی که به زبان ساده از شوهر خود اطاعت نمیکند و وظایف زناشویی خود را رعایت نمیکند زن ناشزه میگویند . وقتی زنی در حالت نشوز قرار میگیرد نفقه به وی تعلق نمیگیرد و حتی مرد ممکن است به دلیل ناشزه بودن وی بتواند کسب اجازه ازدواج مجدد از دادگاه را بنماید.

همانطور که در بالا گفتیم در صورت عدم تمکین زن در موارد غیر موجه ( موارد موجه این ضمانت اجراها را ندارد ) مرد میتواند با کمک وکیل خانواده دادخواست خود را مبنی بر الزام زوجه به تمکین به دادگاه تقدیم کند . هرچند که بهتر است قبل از آن اظهارنامه ای مبنی بر الزام وی به تمکین بفرستد تا کار خود را در دادگاه راحت تر کند .

در این صورت دادگاه زن را به دادگاه احضار نموده و از وی تحقیقات لازم را به عمل می آورد ، اگر دلایل ایشان برای عدم تمکین موجه نبود نفقه ای به ایشان صورت نگرفته و ناشزه بودن وی ثابت می شود و حتی مرد میتواند از دادگاه اجازه ازدواج مجدد بگیر و یا حکم الزام زوجه به تمکین را صادر کند.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *