انواع جرم سیاسی و مجازات آن ها…!

جرم سیاسی چیست و چه مجازاتی دارد ؟ جرم سیاسی چیست و چه جرائمی در زمره جرائم سیاسی قرار میگیرند. به طور کلی چه مجازاتی برای جرائم سیاسی در نظر گرفته شده است و شامل چه مصادیقی میباشد.

بررسی میکنیم که آیا برای جرایم سیاسی قانون جدا در نظر گرفته شده است و یا در خصوص جرایم سیاسی مطابق قواعد عمومی قوانین کیفری کیفر تعیین میکنیم؟ در ادامه با توضیحات وکیل کیفری همراه باشید…

تعریف جرم سیاسی

همانطور که میدانید سیاست مهم ترین و بزرگترین و پر خطر ترین رکن هر کشوری میباشد و سیاست هر کشوری هر لجظه در حال تحمل خطرات مختلف میباشد.بنابراین قاعدتاً قانون گذار باید برای هر عملی که سیاست کشورش را تهدید کند جرم انگاری کند تا بتواند از وقوع خطر و اتفاق جلوگیری نماید.

جرم سیاسی

شاید بتوان گفت که در قانون هیچ تعریف خاص و مشخصی برای جرایم سیاسی وجود ندارد و این یکی از ایراداتی است که میتوان به عملکرد قانون گذار نسبت به آن گرفت اما در تعریف ساده همانطور که گفته شد ، جرم سیاسی جرمی است که سیاست های کلی و نظام یک کشور را مورد تهدید قرار دهد.

قانون خاص جرائم سیاسی

برای کیفر و مجازات بزهکاران جرایم سیاسی به سراغ قواعد عمومی قوانین کیفری نمیرویم بلکه به سراغ قانون خاصی تحت عنوان قانون جرایم سیاسی رفته که در سال 1395 پس از تصویب شورای نگهبان به رئیس جمهور ابلاغ و با امضای وی لازم الاجرا شناخته شد.این قانون در شش ماده تصویب شده است و تمام جرایم سیاسی را منحصراً در بر میگیرد و هر مصداقی که در این قانون ذکر نشده باشد از شمول جرایم سیاسی خارج میگردد و مطابق قواعد عمومی قوانین کیفری کیفر انگاری میگردد.

مصادیق جرایم سیاسی

مصداق های جرم سیاسی منحصرا به شرح زیر تعریف میشوند:

الف ـ توهین یا افتراء به روسای سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاونان رئیس جمهور، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان و اعضای شورای نگهبان به واسطه مسئولیت آنان

ب ـ توهین به رئیس یا نماینده سیاسی کشور خارجی که در قلمرو جمهوری اسلامی ایران وارد شده است با رعایت مفاد ماده (۵۱۷) قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات

پ ـ جرائم مندرج در بندهای(د) و (هـ) ماده(۱۶) قانون فعالیت احزاب، جمعیت ها، انجمن های سیاسی و صنفی و انجمن های اسلامی یا اقلیت های دینی شناخته شده

ت ـ جرائم مقرر در قوانین انتخابات خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا به استثنای مجریان و ناظران انتخابات

ث ـ نشر اکاذیب

عنصر روانی یا معنوی جرم سیاسی

مطابق ماده یک این قانون ، تمامی جرایم مذکور باید با انگیزه اصلاح امور کشور صورت گرفته باشند و همچنین علیه مدیریت و نهاد های سیاسی داخلی یا خارجی بوده باشند و مرتکب به هیچ عنوان نباید قصد ضربه زدن به اصل نظام را داشته باشد وگرنه مجازات دیگری را در پی خواهد داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *