صفر تا صد شکایت از صدور چک بلامحل
مراحل شکایت از صدور چک بلامحل : در این مقاله سعی داریم شما عزیزان را با اصطلاحات حقوقی چک بلامحل ، نحوه صدور چک بلامحل ، مقید یا مطلق بودن صدور چک بلامحل و اصطلاحات دیگری از این قبیل آشنا کنیم.همچنین جنبه کیفری صدور چک بلامحل را بررسی کنیم و نحوه شکایت از جرم صدور چک بلامحل را برای شما عزیزان شرح دهیم.پس اگر قربانی صدور چک بلامحل بوده اید و دنبال راهکاری برای بازپس گرفتن مال خود هستید با ما همراه باشید و مشاوره حقوقی از وکیل متخصص چک را فراموش نکنید.
جنبه کیفری صدور چک بلامحل
بهتر است بدانید که هر چکی که صادر میشود جنبه کیفری و قابلیت تعقیب ندارد و فقط برخی از چک هایی که صادر میشوند در صورت حصول شرایطی واجد جنبه کیفری هستند.
چک هایی که در موارد زیر به آن ها اشاره میشود دارای جنبه حقوقی هستند و چک کیفری محسوب نمیشوند:
- در صورتي كه چك سفيد امضاء باشد
- هرگاه وصول وجه چک منوط به تحقق شرطي شده باشد
- هرگاه در متن چك قيد شده باشد كه چك بابت تضمين انجام معامله يا تعهدي است
- اگر بدون قيد در متن چك ثابت شود كه وصول وجه آن منوط به تحقق شرطي بوده يا چك بابت تضمين انجام معامله يا تعهدي است
- در صورتي كه ثابت گردد چك بدون تاريخ صادر شده و يا تاريخ واقعي صدور چك مقدم بر تاريخ مندرج در متن چك باشد
- اگر ظرف 6 ماه از تاریخ صدور چک،گواهی عدم پرداخت دریافت نشود و یا ظرف 6 ماه پس از دریافت گواهی عدم پرداخت،شکایت کیفری انجام نگیرد؛حق شکایت کیفری ساقط میشود.
- فقط شخصی که برای اولین بار چک را به بانک ارائه داده است حق شکایت کیفری دارد و پس از آن هرگاه چک به کسی به جز ورثه منتقل شود ، حق شکایت کیفری نخواهد داشت.
مراحل شکایت از جرم صدور چک بلامحل
اگر چک شما بنا به گفته های فوق جنبه حقوقی نداشته و دارای جنبه کیفری باشد شما میتوانید از صادر کننده چک شکایت کنید.
دقت داشته باشید که دادگاه صالح برای شکایت از جرم صدور چک بلامحل ، دادسرای محل صدور گواهی عدم پرداخت بوده و رسیدگی به پرونده های چک فوری و خارج از نوبت میباشد.
در ابتدا و پیش از تقدیم شکوائیه به دادسرا ، دارنده چک باید به بانک مراجعه کرده و در صورت عدم موجودی یا ناکافی بودن موجودی ، گواهی عدم پرداخت را از بانک دریافت کند.در گواهی عدم پرداخت مشخصات صاحب حساب،نوع حساب،اقامتگاه صاحب حساب و علت عدم پرداخت ذکر میشود.سپس دارنده گواهی عدم پرداخت را به همراه اصل لاشه چک ضمیمه شکوائیه خود نموده و تقدیم دادسرا مینماید.
دقت داشته باشید که در شکوائیه خود مشخصات و شماره چک و نام بانک را حتماً ذکر کنید و همچنین شماره گواهی عدم پرداخت و علت عدم پرداخت را نیز ذکر نمایید.همچنین در متن شکوائیه خود درخواست تامین از اموال منقول یا غیرمنقول متشاکی معادل مبلغ چک را داشته باشید.
همچنین علاوه بر تمامی موارد فوق ، دادخواست ضرر و زیان را نیز به دادگاه تقدیم نمایید.
دقت داشته باشید که چک در حکم سند لازم الاجرا میباشد و شما همچنین میتوانید با در دست داشتن لاشه چک به دایره اجرای ثبت و اسناد مراجعه کنید و وجه چک را به اجرا بگذارید.
دایره اجرا ثبت پس از صدور اجراییه توسط مأمور اجرا به صادرکننده ابلاغ میکند تا مبلغ چک را پرداخت کند که اگر ظرف مدت ۱۰ روز پس از ابلاغ صادرکننده ، مبلغ را پرداخت نکند دارنده چک اموال بدهکار اعم از منقول و غیرمنقول را معرفی کرده و درخواست توقیف اموال را مینماید و سپس برای گرفتن طلب خود اقدام مینماید.
دادسرا نیز پس از بررسی های لازم با صدور قرار جلب به دادرسی پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد و چنانچه دادگاه شکایت را وارد بداند حکم به مجازات متشاکی {صادرکننده} صادر میکند که مجازات آن به شرح زیر میباشد:
- چنانچه مبلغ مندرج درمتن چک کمتر از ۱۰ میلیون ریال باشد به حبس تا حداکثر ۶ ماه.
- چنانچه مبلغ مندرج درمتن چک از ۱۰ میلیون تا ۵۰ میلیون ریال باشد از ۶ ماه تا یک سال حبس.
- چنانچه مبلغ مندرج درمتن چک از ۵۰ میلیون ریال بیشتر باشد به حبس از یکسال تا ۲ سال و ممنوعیت از داشتن دستهچک به مدت ۲ سال.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.