صفر تا صد مراحل استرداد جهیزیه

استرداد جهیزیه شامل چه مراحلی است و چگونه باید اقدام کنیم ؟  جهیزیه یکی از آداب و سنن ایرانیان می باشد که در اقصی نقاط کشور با کم و کیف متفاوتی اجرا می شود. مراحل استرداد جهیزیه مسئله ایست که اصولا در زمان طلاق یا متارکه مطرح می شود اما طبق قوانین ایران از آنجا که آوردن جهیزیه وظیفه زن نیست و در منزل همسر نیز به عنوان امانت شناخته می شوند بنابراین وی هر زمان که بخواهد می تواند درخواست استرداد جهیزیه را داشته باشد. ما در این مقاله به بررسی مراحل استرداد جهیزیه می پردازیم ، با وکیل استرداد جهیزیه عدل محور همراه باشید.

صفر تا صد مراحل استرداد جهیزیه

1- به یک مرجع حقوقی صالح مراجعه نمایید

در مرحله اول باید به شورای حل اختلاف یا دادگاهی مراجعه کنید که در حوزه ملک مسکونی قرار دارد. همان ملکی که جهیزیه در آنجا قرار گرفته و در واقع به استفاده مشترک زوجین می رسد. درخواست خود را باید به صورت استرداد جهیزیه مطرح نمایید. در اینجا از شما سیاهه درخواست می شود. اگر لیست جهیزیه را در زمان عقد نکاح، بعد یا قبل از آن تهیه کرده اید و به امضای دو شاهد رسانده اید و همسر شما نیز اعتراضی نسبت به آن ندارد کار شما بسیار راحت تر از زمانی خواهد بود که هیچ گونه لیست و سیاهه ای از جهیزیه تهیه نکرده اید.

2- هزینه استرداد جهیزیه را پرداخت کنید

زمانیکه که می خواهید دادخواست شما در مرجع صالح به جریان بیفتد باید هزینه دادرسی را پرداخت کنید. هزینه دادرسی در اغلب موارد 3 و نیم درصد میزان خواسته است البته مشروط بر اینکه ارزش مالی خواسته به صورت مرقوم باشد. سایر هزینه ها از جمله نیروی کارگر برای جابجایی وسایل، هزینه حمل و نقل و … نیز برعهده زوجه می باشد. دقت نمایید که شما در این مرحله نمی توانید ارزش مالی وسایلی که به علت استهلاک از بین رفته اند را در لیست سیاهه درج نمایید یا اگر همسر شما یک وسیله را با هزینه خود با وسیله جدیدتر تعویض نموده است وسیله قدیمی تر را در زمان استرداد جهیزیه درخواست کنید مگر اینکه اثبات نمایید خارج از رضایت شما چنین عملی را انجام داده است.

3- اجرای حکم دادگاه مبنی بر استرداد جهیزیه

دادگاه برای زوج یک اظهارنامه ارسال می کند تا جهیزیه را مسترد نماید اما اگر زوج نسبت به اظهارنامه بی تفاوت باشد دادگاه اجرائیات را ملزم می کند تا حکم صادره را اجرا نمایند. در این شرایط اجرائیات دادگاه با برگه قضایی به محل مورد نظر رفته و اقلام مندرج در سیاهه را به عنوان جهیزیه زن استرداد می نماید و به مکانی که زن درخواست می کند انتقال می دهد. این پروسه از ابتدای شروع تا پایان استرداد جهیزیه تقریبا 3 ماه به صورت می انجامد اما اگر هیچ گونه اعتراضی وجود نداشته باشد یا سیاهه مورد نظر مورد تایید زوج واقع گردد ممکن است کمتر از یک ماه نیز منجر به استرداد جهیزیه شود.

نکاتی در خصوص استرداد جهیزیه

  • استرداد جهیزیه در اغلب موارد روند ساده و غیر پیچیده ای دارد اما اگر با مسائل پیچیده ای در این خصوص مواجه شده اید بهتر است هرچه سریع تر به وکیل خانواده مراجعه نمایید.
  • طلایی که زوجه از منزل پدر با خود به منزل زوج می آورد جزء جهیزیه نیست اما اگر زوج بدون اجازه زوجه آن ها را فروخته باشد یا در تصرف خود درآورده باشد زوجه می تواند درخواست استرداد آن ها را از دادگاه داشته باشد.
  • زوجه نمی تواند هیچ کدام از وسایل منزل که در لیست سیاهه قید نشده است را در زمان استرداد جهیزیه، مسترد نماید.
  • باتوجه به اینکه اصولا زوجه در زمانی که زوج خارج از منزل است نسبت به استرداد جهیزیه اقدام می نماید بهتر است از حضور دو شاهد عادل بهره مند شوید یا مسئله را به امضای اجرائیات برسانید تا بعد از آن با شکایت از جانب زوجه مبنی بر ادعای خروج برخی از وسایل که خارج از لیست جهیزیه بوده اند مواجه نشوید.
  • امکان اعتراض به حکم دادگاه مبنی بر استرداد جهیزیه بعد از طلاق توسط زن وجود دارد واین فرصت در قانون به مدت 20 روز تعیین شده است.
  • باتوجه به اینکه زوجه صرفا می تواند ادعای هرآنچه که از جهیزیه باقی مانده است را داشته باشد و نمی تواند وسایل تعویض شده یا مفقود شده را درخواست کند بنابراین ممکن است مرد وسایل زن را در معرض نابودی و خطر قرار دهد. در این شرایط نیز بهره گیری از وکیل خانواده حائز اهمیت خواهد بود.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *