عاریه چیست ؟ انواع عقود عاریه با گروه حقوقی عدل محور
انواع عاریه : عاریه یکی از عقود معینی است که در قانون برای آن تعریف مشخص و ویژگی های مشخصی ارائه شده است.
عقد عاریه را حقوق دانان میان خود عقدی میدانند که اذن در انتفاع میدهد.در قانون نیز عقد عاریه به همین صورت تعریف شده است.مطابق قانون مدنی عقد عاریه عقدی است که یکی از طرفین عقد به دیگری مالی را میدهد تا طرف دیگر مجاناً از آن مال منتفع گردد.
فردی که عاریه میدهد در اصطلاح حقوقی معیر و فردی که مالی را به عاریه میگیرد در اصطلاح حقوقی مستعیر نام دارد.
ویژگی های عقد عاریه
عقود عاریه ویژگی های مختلفی دارد که چنانچه مال مورد عاریه آن شرایط را نداشته باشد ، عقد عاریه باطل و یا تبدیل به عقد دیگری میگردد.
یکی از این ویژگی ها آن است که مال مورد عاریه باید از اموال مصرف نشدنی باشد و جز اموالی باشد که با انتفاع مستعیر تمام نمیشوند { برای مثال میوه جات و یا صیفی جات }.
همچنین باید قابلیت بقا داشته باشد به شرط آنکه مستعیر نیز از آن استفاده عرفی بکند و آن را رو به تلف و تباهی نکشاند.بری مثالی معیر لباسی را به مستعیر میدهد و لباس جز اموال قابل بقا میباشد اما مستعیر آنقدر از آن استفاده میکند تا لباس خاصیت بقا و استفاده خود را از دست میدهد که در این حالت مستعیر ضامن است.
همچنین عقد عاریه عقدی جایز است و هریک از طرفین هرزمان که بخواهد میتواند عقد عاریه را بر هم بزند و مال مورد عاریه را پس بدهد و یا پس بگیرد.
همچنین مال مورد عاریه باید معلوم باشد و اگر معیر قصدش از عاریه دادن ، انتفاع خاصی است باید آن را در عقد تصریح کند و مستعیر نمیتواند انتفاع دیگری جز آنچه مستعیر مشخص کرده است ببرد.
همچنین مال مورد عاریه و انتفاع مورد نظر باید مشروعیت داشته باشد و از نظر شرعی حرام و غیر اخلاقی نباشد برای مثال کسی نباید خانه اش را برای قوادی به دیگری عاریه بدهد چرا که قوادی عملی نامشروع بوده و جرم میباشد.
همچنین انتفاع از مال مورد عاریه باید دارای منفعت عقلایی باشد و چنانچه منفعت عقلایی نداشته باشد ، عقد عاریه باطل است.
گروه حقوقی عدل محور
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.