غایب مفقودالاثر
غایب مفقودالاثر در قوانین ایران و با توجه به متون فقهی مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از افراد همچنان با معنای حقوقی غایب مفقودالاثر آشنا نبوده و تعاریف نادرستی از آن ارائه می کنند. غایب مفقودالاثر بستگان خود و بخصوص خانواده را با مسائل مختلفی از حیث تقسیم ارث و رابطه زوجیت در قالب مواردی همچون صدور حکم موت فرضی، طلاق از جانب زن و … روبرو می کند. در صورتی که شما نیز با چنین مسئله ای مواجه شده اید بهتر است با مطالعه این مقاله گروه حقوقی عدل محور را همراهی کنید.
غایب مفقودالاثر کیست؟
با توجه به متون قانونی و شرعی غایب مفقودالاثر به کسی گفته می شود که مدت زیادی از خروج او از اقامتگاه خود و محل سکونتش گذشته و هیچ گونه خبری از او دریافت نشده است. این فرد در فقه با عنوان غایب مفقودالخبر نیز شناخته می شود. بر طبق قانون مدنی ایران غایب مفقودالاثر فردی است که :
- اگر ده سال تمام از تاریخ آخرین خبری که از حیات غایب رسیده است گذشته باشد و در انقضایاین مدت، سن غایب از هفتاد و پنج سال گذشته باشد.
- وقتی که یک نفر به عنوانی از عناوین، جزء نیروهای مسلح بوده و در زمان جنگ مفقود گردد و سه سال از تاریخ انعقاد صلح بگذرد و هیچ گونه خبری از او دریافت نگردد. در صورتی که قرارداد صلح امضا نشده باشد این مدت به پنج سال افزایش می یابد.
- اگر سه سال تمام از تلف شدن یک کشتی گذشته باشد و فردی که در آن کشتی بوده هیچ گونه خبری از او دریافت نگردد.
بررسی وضعیت همسر غایب مفقودالاثر
در این خصوص باید حتما چهار سال از بی اطلاعی زن نسبت به مرد گذشته باشد تا دادگاه بتواند مقدمات لازم برای صدور حکم طلاق غیابی را صادر کند. چهار سال در این قانون برای افرادی اعمال می شود که در زمره دسته های ذکر شده در مبحث قبل قرار نگیرند. زن پس از مراجعه به دادگاه باید پس از اعلام وضعیت خود نسبت به آگهی این وضعیت در روزنامه کثیرالانتشار اقدام نماید. اگر پس از یکسال هیچ گونه خبری از همسر وی نشد می تواند نسبت به دریافت حکم طلاق غیابی امیدوار باشد. در این خصوص زن باید عده وفات نگه داشته و پس از این زمان می تواند مجددا ازدواج کند.
ارث غایب مفقودالاثر
یکی از مهمترین مسائلی که در خصوص غایب مفقودالاثر پیش میاید وضعیت ارث او از حیث ارث بردن و یا وارث شدن است. اگر غایب مفقودالاثر در زمره وراث باشد سهم خود را دریافت می کند و عدم حضور او مانع تقسیم ارث نمی گردد. اگر بعدها مشخص شود که فوت غایب پیش از فوت وارث بوده است سهم او به نسبت این امر میان سایر وراث تقسیم می شود.
اگر پس از فوت وارث، برای غایب مفقودالاثر حکم موت فرضی صادر گردد اموال او به نسبت سهم مشخص میان وراث او تقسیم می شود. تقسیم ارث در این مورد نیز از تمام قوانین مربوط به تقسیم ماترک در قانون مدنی پیروی می کند. بنابراین ابتدا دیون متوفی و بخصوص مهریه زن پرداخت می گردد و در صورت خالص شدن اموال، میان وراث او تقسیم می شود.
بازگشت غایب مفقودالاثر
هرچند قوانین بسیاری در خصوص اموال و زوجیت غایب مفقودالاثر نگاشته شده است با این حال ممکن است یک فرد غایب پس از مدت زمان طولانی به شهر و محل سکونت خود بازگشته و عنوان مفقودالاثر بودن از او برداشته شود. در این خصوص تکلیف اموال او و همچنین طلاق غیابی همسرش چیست؟
اموال
اگر اموال او در قالب ارث میان وراث تقسیم شود دادگاه تضمین کافی جهت عودت دادن اموال به ملکیت غایب در صورت مراجعه او را از آن ها خواهد گرفت هرچند در این زمینه حکم موت فرضی را صادر کند. اگر هم حکم موت فرضی او پیش از یک وارث دیگر صادر شده باشد و به این دلیل سهم الارث او محاسبه نشده باشد باز هم می تواند نسبت به دریافت سهم الارث خود از وراث اقدام کند.
طلاق غیابی
همانطور که گفته شد زن غایب مفقودالاثر می تواند پس از پنج سال نسبت به اجرای حکم طلاق غیابی اقدام کند. اگر مرد در زمان عده زن مراجعه کند می تواند با رجوع به همسر خود از ادامه روند طلاق جلوگیری کند اما اگر پس از عده مراجعت کند هیچ گونه حقی نسبت به اجبار زن در خصوص از سرگیری زندگی مشترک ندارد و نمی تواند در این زمینه حمایت قانون را به دست آورد.
نصب امین
یکی از مهمترین اموری که توسط دادگاه ها و برای حفظ اموال غایب مفقودالاثر و همچنین تضییع حقوق مالی او صورت می گیرد نصب امین است. یک امین باید در تمامی شرایط حافظ اموال فرد بوده و از هرگونه سواستفاده از این اموال بپرهیزد. درخواست نصب امین باید توسط دادستان، وارث، طلبکار و شرکای فرد صورت گیرد. تمامی امور مربوطه در دادگاه های حقوقی و در دادگاه خانواده صورت می گیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.