وکیل فک رهن و مراحل قانونی آن
فک رهن به معنای آزاد کردن وثیقه یا مالی است که در ازای تعهد یا ضمانت در اختیار دیگری قرار گرفته است. در واقع رهن روشی است برای ضمانت پرداخت بدهی از جانب بدهکار تا در صورتی که بدهی را پرداخت نکرد، طلبکار بتواند طلب خود را از ضمانت مورد نظر یا همان موضوع رهن تأمین کند. هرچند این مال می تواند یک مال منقول باشد. اما اصولا در خصوص املاک صورت می گیرد و به همین علت در زمره دعاوی ملکی مطرح می شود. برای کسانی که مال آن ها در رهن بانک یا سایر موسسات است سوالات مختلفی در زمینه فک رهن و مراحل قانونی آن مطرح می گردد که در این مقاله به آن ها پاسخ می دهیم.
دعوای الزام به فک رهن
اگر فک رهن از طریق درخواست عادی یا اظهارنامه صورت نمی گیرد باید دعوای الزام به فک رهن را به جریان بیاندازید. مالی که به عنوان رهن در دست راهن (طلبکار) قرار می گیرد امانت است و او نمی تواند هرنوع استفاده ای از آن مال را داشته باشد. بلکه صرفا می تواند در صورت عدم پرداخت بدهی، از محل فروش مال، طلب خود را بردارد که البته این امر نیز منوط و مشروط است به حکم دادگاه. البته لازم است بدانید که دعوای الزام به فک رهن کفایت نمی کند و شما باید به عنوان بدهکار، یکی از روش هایی که در ادامه بیان می شوند را برای آزادسازی مال مورد نظر انتخاب کنید با وکیل امور ملکی گروه وکلای عدل محور همراه باشید…
روش های فک رهن با وکیل متخصص
انجام یا برخورداری از هر کدام از موارد ذیل باعث می شود تا شما حق درخواست فـک رهـن را داشته باشید. این موارد عبارتند از:
- پرداخت کامل بدهی توسط بدهکار
- بخشیدن کامل طلب و منصرف شدن از مطالبه طلب توسط طلبکار
- آزاد کردن ضمانت از طرف طلبکار و منصرف شدن از رهن
در چه مواردی باید دعوای الزام به فک رهن را مطرح نمود؟
سه موقعیت مهم برای ضرورت یافتن طرح دعوی الزام به فک رهن متصور است:
1. در موقعیت اول :
ممکن است با وجود پرداخت بدهی از جانب بدهکار، شخص مقابل که ممکن است یک بانک، موسسه یا شخص حقیقی باشد حاضر به آزاد کردن ملک نباشد.
2. در موقعیت دوم :
ممکن است مال به دیگر منتقل شده باشد و برای انتقال سند رسمی، باید از قید وثیقه خارج شود؛ در این شرایط نیز فردی که بدهی خود را به صورت کامل پرداخته است باید دعوای الـزام به فـک رهـن را مطرح نماید.
3. موقعیت سوم :
مربوط به زمانی است که براساس قرارداد مشارکت در ساخت، ملک در رهن بانک بوده و سازنده متعهد است که نسبت به فک رهن ملک اقدام کند. در این مورد نیز مالک یا هر ذی نفع دیگری می تواند علیه سازنده ساختمان، دادخواست الزام به فک رهن نماید.
مراحل فک رهن
اکنون به سوال اصلی مقاله می رسیم که مراحل فک رهن به چه صورت انجام می شود؟ برای طرح دعوی باید دادگاه محل وقوع ملک را انتخاب کنید. به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و در خواست خود را در قالب “الزام به فک رهن” و در صورت نیاز ” الزام به تنظیم سند رسمی” مطرح نمایید. برای اینکار باید مدارک ذیل را به دادخواست خود الصاق کنید.
- کپی سند رهنی
- تصویر اسناد پرداخت بدهی یا رضایت طلبکار مبنی بر بخشیده شدن طلب
- کپی قرارداد رهنی
- کپی اسناد پرداخت دیون
- به همراه داشتن کارت ملی
برای رسیدگی به درخواست شما، تاریخ رسیدگی و شعبه مورد نظر تعیین می شود. شما در قالب خواهان باید به طرفیت بانک، شخص سازنده یا هر فرد دیگری که ملک شما را در رهن خود گرفته است در دادگاه حاضر شوید. دادگاه بعد از بررسی مدارک موجود، رای خود را در قالب الزام به فک رهن صادر می کند. و اگر خوانده حاضر به این کار نشود یک فرد از طریق دادگاه معرفی می گردد تا به عنوان نماینده قضایی، نسبت به امضای اسناد مورد نظر اقدام کند.
نکاتی که باید در خصوص فک رهن بدانید
- عقد رهن نسبت به مرتهن (طلبکار) جایز و نسبت به راهن (بدهکار) لازم است و بدین معنی که مرتهن می تواند هر وقت بخواهد آن را فسخ نماید. ولی راهن نمی تواند قبل اینکه دین خود را ادا نماید یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد کند.
- بدهکار می تواند مالی که در رهن است را اجاره دهد. اما اجازه فروش مال بدون اجاره مرتهن را ندارد.
- در صورت از بین رفتن مال مرهونه، قرارداد رهـن نیز پایان می یابد و دیگر الزام به فک رهن وجهه قانونی ندارد. و مرتهن نیز نمی تواند یک مال دیگر را برای تدوام قرارداد رهن درخواست نماید.
- علاوه بر مدارک اصلی و حتمی برای طرح دعوی، می توان اسناد دیگری را برای افزایش احتمال برنده شدن در دادگاه، ضمیمه درخواست نمود. که شامل مواردی از جمله لیست شهود و مطلعین، درخواست استعلام، درخواست جلب نظر کارشناسی و مواردی از این قبیل می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.