قرار اناطه چیست و چگونه صادر می شود ؟

قرار اناطه : در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با قرار دیگری به نام قرار اناطه آشنا کنیم .اینکه ماهیت این قرار چیست،در چه شرایطی صادر میشود،چه کسی صلاحیت صدور این قرار را دارد و باید به تایید چه کسی برسد.همچنین مقوله های دیگری نظیر اینکه آیا این قرار قابلیت اعتراض دارد یا خیر را بررسی خواهیم کرد و به توضیح موارد صدور قرار خواهیم پرداخت با عدل محور همراه باشید…

قرار اناطه در قانون آیین دادرسی کیفری

به طور کلی کلمه اناطه در لغتنامه های فارسی ، منوط کردن / معلق کردن / وابسته به چیزی شدن معنا شده است.مطابق ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری ، هرگاه پرونده ای در دادگاه کیفری مطرح شود اما رسیدگی به موضوع پرونده نیاز به اثبات و یا احراز موضوع دیگری در دادگاه حقوقی داشته باشد ، قرار اناطه صادر میشود.

قرار اناطه

برای مثال شما فرض کنید که زوجه از زوج برای عدم پرداخت نفقه شکایت میکند و در حین رسیدگی ، زوج ادعا میکند که هیچگونه رابطه زوجیتی میان این دو وجود ندارد.در این جا احراز و اثبات رابطه زوجیت میان آن دو با دادگاه کیفری نیست بلکه منوط به رسیدگی در دادگاه حقوقی میباشد.

در این موارد دادگاه کیفری ، ذی نفع را تعیین کرده و قرار اناطه را صادر میکند و تا هنگام صدور رای “قطعی” از مرجع صالح یعنی همان دادگاه حقوقی ، پرونده را به طور موقت بایگانی میکند.

دقت داشته باشید که این بایگانی کردن پرونده ، با بایگانی کردن پرونده موضوع ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری تفاوت دارد و نباید اشتباه گرفته شوند.

حال پس از صدور قرار ، ذی نفع 1 ماه از ” تاریخ ابلاغ قرار اناطه ” فرصت خواهد داشت تا گواهی قرار اناطه را به دادگاه صالح ارائه دهد و چنانچه ارائه ندهد و عذر موجهی نیز نداشته باشد ، مرجع کیفری خود اتخاذ تصمیم میکند و به رسیدگی ادامه میدهد.

برای مثال فرض کنید شکایتی مبنی بر تخریب دیواری تقدیم دادگاه شده است و متهم ادعا میکند که دیوار برای خودش است اما شاکی آن را قبول نکرده و اذعان میدارد که دیوار برای اونبوده است و به ناحق تخریب شده است. در اینجا ما با اختلاف مالکیت در خصوص دیوار روبرو هستیم که دادگاه کیفری صلاحیت رسیدگی به آن را ندارد و باید قرار اناطه برای مرجع حقوقی صالح صادر کند و ذی نفع باید توسط وکیل کیفری نسبت به مالکیت دیوار طرح دعوی خصوصی نماید.

 

دریافت مشاوره حقوقی از وکیل

توجه داشته باشید که در قانون آیین دادرسی کیفری ، ذینفع میتواند هرکسی اعم از متهم و یا شاکی باشد و تفاوتی میان این دو در قانون وجود ندارد.

این قرار اصولا توسط بازپرس صادر میشود و پس از صدور آن باید ظرف 3 روز آن را به نظر دادستان برساند.اگر دادستان با صدور قرار اناطه موافق نباشد ، مطابق ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری حل اختلاف میان بازپرس و دادستان با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به اتهام و پرونده را دارد.

همچنین دقت داشته باشید که اگر قرار اناطه توسط دادیار { و نه بازپرس } صادر شود و میان دادیار و دادستان اختلاف نظر ایجاد شود ، نظر دادستان لازم الاتباع خواهد بود.

نکته قابل توجه آن است که در خصوص اموال منقول { اموالی که قابلیت حمل و نقل دارند همانند ماشین } قرار صادر نمیشود و اگر برای مثال اختلافی در مالکیت ماشینی در دعوای کیفری صورت گیرد ، خود مرجع کیفری تعیین تکلیف میکند و نیازی به نظر مرجع حقوقی نیست.

همچنین مطابق ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری ، قرار اناطه جز قرار های قابل اعتراض میباشد ؛ که چنانچه در دادسرا و توسط بازپرس یا دادستان صادر شده باشد مهلت اعتراض برای افراد داخل ایران 10 روز و برای افراد خارج از ایران 1 ماه و چنانچه توسط دادگاه صادر شده باشد ، مهلت اعتراض برای افراد داخل ایران 20 روز و برای افراد خارج از ایران 2 ماه میباشد.

همچنین اعتراض به قرار اناطه کیفری در دادگاهی رسیدگی میشود که صلاحیت رسیدگی به اصل اتهام را خواهد داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *