مراحل ابطال اجرائیه
مراحل ابطال اجرائیه : در این بخش سعی میکنیم تا شما عزیزان را با مفهوم اجرائیه ، انواع اجرائیه ، ابطال اجرائیه و شرایط و موارد آن آشنا کنیم.پس اگر نیاز دارید و در پرونده و یا مسئله حقوقی گیر کرده اید که نیاز دارید بدانید اجرائیه و موارد ابـطال آن چیست و به عنوان یکی از طرفین ماجرا چه حق و حقوقی دارید ، با وکیل حقوقی عدل محور همراه باشید.
اجرائیه چیست؟
مطابق قانون اجرای احکام مدنی ، هیچ حکم مدنی بدون اجرائیه قابل به اجرا نمیباشد و اجرائیه آن فرم چاپی است که برای اجرای حکم صادر میشود و مطابق آن برگه محکوم ملزم میشود تا آنچه را که در اجرائیه آمده است ، اجرا کند.
در اجرائیه مشخصات فرد محکوم نظیر نام و نام خانوادگی و محل اقامت او ذکر میشو و پس از امضای رئیس دادگاه به وی ابلاغ میگردد.
اجرائیه دارای انواع متعددی اعم از اجرائیه دادگاه ، اجرائیه ثبتی ، اجرائیه مالیاتی و … میباشد.
شرایط صدور اجرائیه
برای اینکه اجرائیه صادر گردد ، باید در ابتدا حکم قطعی گردد ؛ یعنی حکم بدوی صادر شده و از آن در مهلت قانونی و بدون عذر موجه تجدید نظر خواهی نشده باشد و یا درخواست تجدید نظر آن رد شده و یا عیناً حکم بدوی در تجدید نظر خواهی تایید شده باشد.سپس محکوم له تقاضای صدور اجرائیه را از دادگاه داشته باشد و با توجه به اظهارات مدیر دفتر و رئیس دادگاه اجرائیه صادر شود و سپس اجرائیه به محکوم ابلاغ شده و به دست او برسد.
همانگونه که گفته شد بر طبق ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی ، اجرای حکم فقط با صدور اجرائیه صورت میگیرد مگر آنکه در قانون نحو دیگری مقرر شده باشد و همچنین مطابق ماده 5 قانون اجرای احکام مدنی ، صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است چه از آن تجدید نظر شده و چه نشده باشد.
همچنین مراجع صالح برای صدور اجرائیه به دو دسته تقسیم میشوند ؛ اول مراجع دادگستری نظیر شورا های حل اختلاف و دادگاه و مراجع غیر قضائی نظیر واحد های ثبتی ، مالیاتی و … که میتوانند معادل مبلغ محکوم له از اموال محکوم را مطابق اجرائیه ثبت کنند.
ابطال اجرائیه
ابطال اجرائیه آن است که پس از صدور اجرائیه توسط واحد های قضائی و یا غیر قضائی ، محکوم پرونده که اجرائیه به طرفیت وی صادر شده است ، درخواست ابـطال آن را بنا به دلایل متعددی نظیر ورود ضرر و زیان را داشته باشد.حتی گاهی شخص ثالث نیز در صورت ورود ضرر و زیان به وی در صورت صدور اجرائیه میتواند ابطال آن را از دادگاه نخستین تقاضا کند.
انواع ابطال اجرائیه
اجرائیه انواع مختلفی دارد نظیر اجرائیه ثالث ، اجرائیه دستور موقت ، اجرائیه تامین خواسته که ابطـال تمامی آن ها را میتوان از دادگاه نخستین تقاضا کند.در اجرائیه ثالث ، اگر اجرائیه صادر شده باشد اما هنوز از حکم تجدید نظر خواهی نشده باشد و یا رای قطعی باشد و شخص ثالث در دادرسی حضور نداشته باشد میتواند درخواست ابطـال را از دادگاه داشته باشد.
در اجرائیه دستور موقت ، اگر تا ده روز بعد از صدور رای قطعی ، خواهان پرونده اقامه دعوی نکند ؛ محکوم علیه میتواند درخواست ابطال اجـرائیه را داشته باشد و در اجرائیه تامین خواسته ، در صورتی که خوانده نسبت به پرداخت بدهی اقدام کند میتواند درخواست ابطـال از دادگاه داشته باشد.
مرجع درخواست ابطال اجرائیه
همانگونه که گفته شد مرجع صالح برای درخواست ابطال اجـرائیه و حتی صدور اجرائیه ، دادگاه نخستین که رای را صادر کرده است میباشد و دادخواست باید مطابق قواعد آیین دادرسی مدنی تنظیم شود و تقدیم دادگاه گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.