مراحل شکایت آدم ربایی
مراحل شکایت آدم ربایی : در این مقاله سعی داریم به شما عزیزان توضیح دهیم که اگر بزه دیده جرم آدم ربایی هستید ، چگونه میتوانید شکایت کنید و جبران تمامی خسارت های جانی / مالی / حیثیتی و … را از فرد مرتکب دریافت کنید.اما قبل از آن باید شما را با جرم آدم ربایی ، شرایط آن ، ویژگی های آن و … آشنا کنیم تا در طرح شکوائیه خود و دفاعیات لازم دچار مشکل نشوید و خللی در روند رسیدگی پیش نیاید.
معنی آدم ربایی
آدم ربایی به معنای عامیانه و ساده به نقل و انتقال یک فرد از جایی به جای دیگر بدون رضایت فرد گفته میشود.حال در برخی موارد این جا به جایی میتواند با تهدید / زور / به خطر انداختن جان و حیثیت فرد و مواردی دیگر از این قبیل باشد.
مجازات آدم ربایی
مجازات جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی در ماده 621 تعریف شده است.مطابق این ماده :
” هرکس شخصا یا توسط دیگری شخصی را به قصد مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگر به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر را برباید یا مخفی کند، به حبس از 5 تا 15 سال محکوم خواهد شد. در صورتی که سن مجنیعلیه کمتر از 15 سال تمام باشد یا ربودن توسط وسایل نقلیه انجام پذیرد یا به مجنیعلیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود، مرتکب به حداکثر مجازات تعیینشده محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.
تبصره – مجازات شروع به آدم ربایی 3 تا 5 سال حبس است “
اما در سال 1399 و پس از تصویب قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری ، مطابق بند ب و پ ماده 1 این قانون ، مجازات آدم ربایی تا حدودی به نحو زیر تغییر پیدا کرد :
-
ب- مجازات حبس موضوع ماده (۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتكاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه پنج تبدیل میشود.
-
پ- تبصره ماده (۶۲۱) قانون، نسخ و در مورد شروع به جرم آن مطابق ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ عمل میشود.
شرایط جرم آدم ربایی
با توجه به متن ماده میتوان شرایط جرم آدم ربایی را به موارد زیر تقسیم بندی کرد :
- هر کس ؛ به توجه به کلمه هرکس در متن ماده این استنباط میشود که هر انسانی با هر نسبتی اعم از خونی یا غیر خونی میتواند مرتکب جرم آدم ربایی بشود.حتی پدر برای فرزند و شوهر برای همسر.
- شخصاً یا توسط دیگری ؛ میتوان از برداشت را نمود که برای تحقق جرم آدم ربایی حتماً لازم نیست که فرد در عملیات اجرایی ربودن دخیل باشد.همین که دستور ربوده شدن را بدهد مجازات جرم آدم ربایی در انتظار اوست و فرد دخیل در عملیات اجرایی حسب مورد به عنوان شریک در جرم و یا معاون جرم مجازات میشود.
- قصد مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگر ؛ از عبارت به هر منظور دیگر متوجه میشویم که برای تحقق جرم آدم ربایی حتماً لازم نیست که قصد های گفته شده در متن ماده را فرد آدم ربا داشته باشد جتی اگر قصد وی به خیال خودش احسان و یا کمک کردن به فرد ربوده شده بوده باشد نیز محکوم به مجازات جرم آدم ربایی خواهد شد.
- به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر ؛ عنف در فقه به معنای خشونت و بی رحمی ، تهدید به معنای ترساندن کسی با انجام دادن کاری به ضرر یا علیه او و حیله در معنای فقهی خودش به منظور چاره اندیشی برای رسیدن به هدف گفته میشود اما همانطور که در مورد (3) نیز گفته شد ، با گفتن کلمه ی ” به هر نحو دیگر ” ، آدم ربایی فقط معطوف به سه مورد عنف / حیله / تهدید نشده و آدم ربا از هر طریق و نحو دیگری نیز میتواند فرد را برباید.
عنصر معنوی
همانگونه که میدانید عنصر معنوی به طور کلی شامل دو مورد سوء نیت عام و سوء نیت خاص میباشد که هر جرم ، سوء نیت خاص و مخصوص به خودش را دارد.جرم آدم ربایی چون جرم مطلق است نیازی به سوء نیت خاص ندارد و سوء نیت عام نیز علم آدم ربا به عمل ربودن و با قصد ربایش کار را انجام دادن میباشد.
همچنین همانگونه که در بالا گفته شد انگیزه هیچ تاثیری در تحقق یا عدم تحقق جرم آدم ربایی ندارد و مواردی همچون احسان / کمک / یاری و … موجب عدم تحقق جرم آدم ربایی نخواهد شد بلکه میتواند از کیفیات مخففه بوده و باعث تخفیف در میزان مجازات بشود.
مراحل شکایت آدم ربایی
همانگونه که پیشتر گفته شد،آدم ربایی جرم است و مجازات دارد و مجازات آن جبس میباشد و در سال 1399 پس از تصویب قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری ، مجازات آن به حبس درجه 4 و درجه 5 تغییر پیدا کرده و مرجع قضائی صالح برای رسیدگی به آن دادگاه کیفری 2 است که مطابق قانون آیین دادرسی کیفری در ابتدا باید به دادسرای محل وقوع جرم برای طرح شکایت مراجعه کنید.
پس از طرح شکوائیه و دادن تمامی مدارک و شواهد بازپرس به پرونده رسیدگی خواهد کرد و در صورت احراز وقوع جرم کیفر خواست را صادر میکند.همچنین چنانچه بازپرس صلاح بداند میتواند یکی از قرارهای تامین کیفری مطابق ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری حتی قرار بازداشت موقت را صادر کند.
پس ازصدور کیفرخواست پرونده به دادگاه ارسال میشود و طرفین باید تمامی مدارک / شهود و … خود را آماده سازند و دفاعیات لازم را در دادگاه انجام بدهند. سپس اگر وقوع جرم برای دادگاه نیز محرز گردد مطابق ماده 621 قانون مجازات اسلامی ، حکم مناسب را صادر خواهد کرد.
مشاور حقوقی آدم ربایی
آدم ربایی جرمی است بسیار حساس که با جان ، مال ، حیثیت ، آبرو و شرف فرد سر و کار دارد و چنانچه فرد در اثر سهولت و بی توجهی نتواند جرم را ثابت کند تا به ابد بار و اثرات روانی برای وی خواهد داشت. مشاور حقوقی با وکیل کیفری به شما کمک میکند تا بتوانید شکوائیه درست و مناسب با وضعیت خود تنظیم کنید و همینطور مدارک لازم را به صورت انسجام یافته داشته باشید تا قاضی بتواند بر مبنای عدالت رای را صادر کند.همچنین وکیل متخصص آدم ربایی نیز در روند رسیدگی و جلسات دادگاه در کنار و همراه شما میباشد و از استرس شما کاسته و به اجرای عدالت کمک میکند.
برای دریافت مشاور حقوقی با شماره 09305297504 تماس بگیرید و با با وکیل آدم ربایی متخصص و متبحر گروه وکلای عدل محور در تماس باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.