مهریه چیست ؟

مهریه  : امروز به یک بحث مهم حقوقی که تقریباً همه با آن درگیر هستند و اگر نباشند نیز باید اطلاعات کافی درمورد آن داشته باشند میپردازیم.

مهریه بحث داغی است که این روزها برای همه ابهامات بسیار دارد ،

  • اینکه اصلاً مهریه چیست ؟
  • نوع مهریه چه باشد بهتر است ؟
  • آیا جایگزینی برای مهریه وجود دارد ؟
  • تا چند سکه قابل مطالبه است ؟
  • نحوه مطالبه مهریه چگونه است ؟

ما در این مقاله سعی میکنیم ابهامات شما را بر طرف کنیم که اگر نشد میتوانید با ما تماس گرفته تا دقیق تر و کامل تر به شما مشاوره حقوقی در خصوص مهریه بدهیم.

مهریه چیست؟

مهریه در واقع مالی است که به موجب نکاح ، زوجه ( زن ) مالک آن میشود . به کلمه ی مالک اگر دقت کنید متوجه می شوید که زن به محض خواندن صیغه عقد مالک مهریه می شود و بر خلاف عرف که زن در موقع طلاق مهریه خودش را مطالبه می کند در قانون اینگونه نیست و زن هرموقع که بخواهد می تواند مهریه اش را مطالبه کند ؛ چه یک ساعت گذشته باشد ، چه یک روز ، چه یک سال و چه حتی بیشتر ، برای اطلاعات بیشتر با وکیل خانواده ، گروه وکلای عدل محور همراه باشید..

مهریه

تفاوت مهریه در نکاح منقطع و نکاح دائم

همچنین منظور از نکاح هم نکاح موقت و هم نکاح دائم است و در هر دو مهریه شامل حال زن میشود و از حقوق مالی قانونی وی است که بعد از عقد به او تعلق میگیرد اما یک فرق اساسی باهم دارند ؛ در نکاح موقت اگر در زمان عقد مهریه مشخص نشده باشد ، انگار که اصلا عقدی واقع نشده و عقد باطل است اما در نکاح دائم ، مهری شرط صحت عقد نیست و زن میتواند بعد از عقد هم مهریه ی خود را تعیین کنید که بر این اساس مهریه به مهرالمثل ، مهرالمسمی و مهرالمتعه تقسیم میشود.

حق حبس

یکی دیگر از مواردی که در قانون وجود دارد و شاید بسیاری از خانوم ها و آقایان در جریان و اطلاع آن نباشند ، حق حبس برای زن است . به این معنی که جایی در قانون آمده که زن میتواند پیش از اولین رابطه زناشویی به همسرش ، از رابطه با وی خودداری کند و اولین رابطه زناشویی خود را منوط به دریافت مهریه کند و مرد نیز نمیتواند برای زن حکم عدم تمکین بگیرد چون زن از حق قانونی خودش ، یعنی حق حبس استفاده کرده است.

آیا شرایطی وجود دارد که زن مستحق مهریه نباشد؟

یکی دیگر از مواردی که باید بدانید آن است که شرایطی وجود ندارد که زن مستحق دریافت مهریه نباشد ؛ مواردی مثل رابطه نامشروع ، عدم تمکین و … زوجه را از ملکیت مهریه خارج نمیکند و زن همچنان مالک مهریه است مگر آنکه در طلاق هایی مثل طلاق خلع ، مهریه خود را ببخشد و آن را به زبان حقوقی ابرا کند و یا موارد پراکنده یدیگری در قانون همانند اینکه زن در زمان طلاق همچنان باکره باشد که در این صورت نصف مهریه به اون تعلق میگیرد که آن نیز خودش یک استثنا دارد و آن است که طلاق به دلیل عنن مرد ( نوعی بیماری جنسی ) بوده باشد.

انواع مهریه

از حیث دیگری مهریه به دو دسته ی عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم میشود که اگر تصریح نشود اصل بر عندالمطالبه بودن مهریه است.

تفاوت اساسی بین این دو نوع بر مهریه در بار اثباتی آنان میباشد ؛ یعنی در مهریه عندالمطالبه زن میتواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را دریافت کند و اصل بر آن است که مرد استطاعت کافی برای پرداخت مهریه را دارد که اگر نداشته باشد بار اثباتی آن با زوج است اما در مهریه عندالاستطاعه اصل بر آن است که زوج استطاعت کافی برای پرداخت مهریه را ندارد و زوجه باید اثبات کند که مرد تمکن مالی برای پرداخت مهریه را دارد.

آیا واقعا مهریه فقط تا یکصد و ده سکه قابل مطالبه است؟

یک بحث مهم و غلط رایج حقوقی در مورد مهریه نیز وجود دارد که عموم فکر میکنند مهریه فقط تا یکصد و ده سکه قابل مطالبه است اما شما باید بدانید که اصلا اینطور نیست ، فقط تفاوت آن در آن است که اگر زنی تا یکصد و ده سکه مهریه خود را مطالبه کند و مرد آن را پرداخت نکرده و از پرداخت آن سر باز زند ، زن میتواند حکم جلب مرد را بگیرد و وی را به زندان بیاندازد اما برای مقدار مازاد بر آن ( اعم از یک سکه به بالا ) زن حق گرفتن حکم جلب زوج را نداشته و زوج میتواند هر موقع که داشت پرداخت کند ، برای مثال اگر در مطالبه ی مهریه به مقدار دویست سکه ، مرد یکصدو ده را یکجا یا به صورت اقساطی پرداخت ، دیگر برای نودسکه باقیمانده ضمانت اجرای حکم جلب وجود ندارد.

آیا الزامی به انتخاب سکه به عنوان مهریه است؟

این را نیز بدانید که مهریه حتما قرار نیست سکه یا وجه رایج نقد باشد ( که اگر وجه نقد رایج باشد ، در زمان مطالبه مهریه با توجه به نرخ تورم و قیمت روز تعیین میشئد ) ، در قانون هرچیزی که مالیت و ارزش خرید و فروش داشته باشد میتواند مهریه قرار گیرد و مواردی مثل بال مگس ، دست و پای داماد و … نمیتواند مهریه قرار گیرد چون ارزش مالی ندارد.

مطالبه مهریه

در مورد مطالبه مهریه ، بر طبق قانون جدید فقط از طریق اجرای ثبت اقدام میشود ؛ یعنی زوجه با در دست داشتن سند ازدواج به دفتر خانه محل وقوع عقد نکاح خویش مراجعه میکند سپس دفترخانه زوجه را اداره ثبت محل راهنمایی نموده و به زوج اظهارنامه مبنی بر آنکه زوجه درخواست مطالبه مهریه را دارد ، ارسال میکند و اظهار نامه دیگری نیز به اداره ثبت بر همین مبنا می دهد و سپس زوجه پس از پرداخت مبلغی برای اجرائیه و با پیگیری از طریق اداره ثبت و معرفی مال متعلق به زوجه میتواند مهریه خود را وصول کند که اگر مرد مالی نداشته باشد و یا توانایی پرداخت نداشته باشد درخواست اعسار خود را به دادگاه تقدیم میکند . این نکته را نیز در نظر داشته باشید که زوجه میتواند در صورت عدم پرداخت زوج را ممنوع الخروج کند.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله ” مطالبه مهریه ” و ” اعسار ” در همین وبسایت مراجعه کنید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *