نحوه رسیدگی به جرایم اشخاص حقوقی

نحوه رسیدگی به جرایم اشخاص حقوقی در قوانین قضایی ایران : مطابق قانون اشخاص به دو دسته تقسیم میشوند و از حیث حقوقی دو نوع شخصیت داریم که عبارتند از شخصیت حقیقی و شخصیت حقوقی.

اشخاص حقیقی نظیر هر فردی که در جامعه وجود دارد و زندگی میکند. مثل من و همه ی شما که یک فرد عادی به حساب می آییم.

اشخاص حقوقی یعنی چندین نفر از اشخاص حقیقی باهم جمع میشوند. و یک شخص حقوقی تشکیل میدهند مثل شرکت های حقوقی نظیر شرکت های سهامی،شرکت های با مسئولیت محدود، شرکت های تضامنی و … که در صورت وقوع هرگونه اتفاقی،شخص شرکت مسئول خواهد بود. و اشخاص حقیقی که شخصیت حقوقی را تشکیل داده اند مسئول نیستند.

نحوه رسیدگی به جرایم اشخاص حقوقی

مسئولیت اشخاص حقیقی به چه اندازه است؟

همانگونه که پیشتر ذکر شد،اشخاص حقیقی در قبال اعمال و کردار خود مسئول هستند. و چنانچه ضرری از سمت اشخاص حقیقی به فرد دیگری برسد،قابل مطالبه است.

به عنوان مثال شخص حقیقی نظیر من یا شما،با ورود به باغ متعلق به شخص دیگری و با زدن چمن های باغ وی،باعث خراب شدن خاک باغ متعلق به دیگری شده و باغ شخص،حاصلخیزی خود را از دسر خواهد داد.

در این صورت شخصی که خاک باغ متعلق به وی تخریب شده است. میتواند با مراجعه به دادگاه و مطالبه خسارت ناشی از عمل شخص،خسارت وارده به خود و باغ خود را مطالبه نماید.

اما همانگونه که میدانید،شخص حقوقی به مسابه شخص حقیقی نیست. و همانند شخص حقیقی نمیتواند اعمالی نظیر چمن زدن و … انجام بدهد. اما اگر عملی که باعث ورود ضرر شده است مستند به شخص حقوقی باشد،خسارت وارده قابل مطالبه خواهد بود.

به عنوان مثال

حالتی را در نظر بگیرید که درختی در اثر وزش باد و طوفان درون خیابان افتاده است و شهرداری به شرکتی دستور جمع آوری درخت مذکور را داده است. اما شرکت مورد نظر در انجام وظیفه خود تعلل میکند و قصور و بی احتیاطی وی منجر به ورود خسارت به مردم میگردد.

مردمی که به آن ها خسارت وارد شده است میتوانند با اثبات تقصیر و تعلل شرکت فوق الذکر،خسارت وارده با خود را از میزان دارایی های شرکت مطالبه کنند.

در این مقاله در این خصوص صحبت خواهیم کرد که آیا ممکن است اشخاص حقوقی مرتکب جرم شوند. و مجازات گردند یا همچین امکانی وجود ندارد؟

با ما همراه باشید و برای مشاوره حقوقی با شماره ٠٩٣٠٥٢٩٧٥٠٤ تماس حاصل فرمایید.

مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی

همانگونه که در بند های فوق ذکر شد،اشخاص حقوقی مسئولیت مدنی و مسئولیت حقوقی دارند. و میتوان در دادگاه حقوقی آن ها محکوم کرد و مقصر شناخت و خسارت وارده را از میزان دارایی آن ها مطالبه کرد.

اما آیا میتوان شخص حقوقی را مجازات کرد و یا وی را به مجازات هایی نظیر حبس،جزای نقدی،شلاق و … محکوم کرد؟

مطابق آنچه که در قانون مجازات اسلامی آمده است اصل بر آن است که هر اتفاقی که می افتد. و هر جرمی که ارتکاب میابد،مقصر آن شخصی حقیقی بوده و مسئولیت اشخاص حقوقی استثنایی بر این اصل میباشد. که باید به توسط مدعی اثبات گردد.

هر شخص حقوقی اصولاً دارای مدیر عامل یا همان نماینده قانونی است. که در راس امور قرار دارد و به نمایندگی از شخص حقوقی تصمیم میگیرد و دستور انجام اعمالی را صادر میکند.

حال با توجه با مطالب فوق الذکر شخص حقوقی در دو صورت ممکن است مرتکب جرم شود و مسئولیت کیفری داشته باشد:

  1. نماینده حقوقی به نام شخص حقوقی مرتکب جرم شود.
  2. نماینده حقوقی در راستای منافع شخص حقوقی مرتکب جرم شود.

پس چنانچه نماینده حقوقی به نام شخص حقوقی چک بلا محلی را صادر کند. در واقع شخص حقوقی مرتکب جرم صدور چک بلامحل شده است. و یا چنانچه نماینده شخص حقوقی در راستای منافع شخص حقوقی نظیر کسب سود و … مرتکب جرمی نظیر صدور چک بلامحل،جعل و … شود؛شخص حقوقی مجازات خواهد شد.

مجازات اشخاص حقوقی

از آنجایی که اشخاص حقوقی نظیر اشخاص حقیقی انسان نیستند و جان ندارند. مجازات نظیر شلاق،حبس و … برای آن ها منطقی نمیباشد و مطابق آنچه که در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است. مجازات اشخاص حقیقی به شرح زیر میباشد:

  • الف- انحلال شخص حقوقی
  • ب- مصادره کل اموال
  • پ- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی به طور دائم یا حداکثر برای مدت پنج سال
  • ت- ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه به طور دائم یا حداکثر برای مدت پنج سال
  • ث- ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری حداکثر برای مدت پنج سال
  • ج- جزای نقدی
  • چ- انتشار حکم محکومیت به وسیله رسانه ها
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *