وکیل مطالبه خسارت قراردادی
وکیل متخصص برای مطالبه خسارت قراردادی : زمانیکه یک قرارداد میان شما و فرد یا افراد دیگر منعقد می شود مبتنی بر ایفای تعهد و بهره مندی از برخی حقوق قانونی است در غیر این صورت قرارداد هیچ گونه منفعتی نداشته و اصولا نمی توان نام عقد و قرارداد را در خصوص آن بکار گرفت.
حال تصور کنید قراردادی که میان شما و دیگری منقعد شده است به جهتی از جهات اجرا نشود و حقوق شما تحت الشمول عدم اجرای آن قرار بگیرد. در این شرایط شما می توانید با توجه به قوانین مربوط به مطالبه خسارت قراردادی، حقوق مربوط به عدم اجرای قرارداد را مطالبه کنید.
مطالبه خسارت قراردادی شاید در گام اول بسیار ساده به نظر برسد اما تجربه و مهارت در دستیابی به نتیجه مورد نظر حرف اول را خواهد زد بنابراین بهتر است به وکیل مطالبه خسارت قراردادی مراجعه نمایید یا حداقل با یک وکیل متخصص حقوقی در این زمینه مشورت کنید. ما هم در این مقاله اطلاعاتی کاربردی در این خصوص را به شما ارائه می کنیم.
شرایط مطالبه خسارت قراردادی
اول از همه باید بگوییم که اگر طرف مقابل بتواند عدم شرایط صحت قرارداد را اثبات کند شما نمی توانید نسبت به مطالبه خسارت قراردادی امیدوار باشید اما دادگاه در صورت برخورد با دادخواست مطالبه خسارت قراردادی به موضوع صحیح بودن قرارداد نمی پردازد و صرفا این مبحث را زمانی مورد توجه قرار می دهد که خوانده اسناد و مدارک لازم جهت اثبات ادعای خود را ارائه کند.
حال فرض بر این است که قرارداد مربوطه کاملا صحیح بوده و متعهد علیه (یعنی فردی که باید در مقابل شما یا شخص ثالث فعل خاصی را انجام می داد) نسبت به ایفای تعهد بی توجه بوده است. در این شرایط احتمال موفقیت شما در دادگاه بستگی به اثبات موارد ذیل دارد:
- موعد اجرای تعهد گذشته باشد. این موعد را در وهله اول، تاریخ مندرج در قرارداد بیان می کند و اگر زمان مشخصی در این خصوص تعیین نشده باشد به عرف مراجعه می شود و اینکه از لحاظ عرفی چه مدت زمانی لازم است تا تعهد مورد نظر انجام شود؟ اگر هم عرف زمان مشخصی را در اختیار ما نگذارد اصل بر فوری بودن اجرای تعهد خواهد بود.
- تحقق ضرر باید اثبات شود. خوانده که مدعی عدم ورود ضرر است نمی تواند یک فعل منفی را اثبات کند بنابراین شما باید به عنوان خواهان اثبات کنید که از عدم اجرای قرارداد دچار ضرر مادی یا معنوی شده اید. دقت نمایید که حتی ضرر معنوی هم مورد توجه دادگاه قرار می گیرد. پایه اصلی تشخیص ضرر و تضرر در کشورهایی همانند ایران، عرف منطقه و سپس قوانین داخلی است.
- اگر متعهد علیه فعل مربوطه را به علت دخالت عوامل خارجی انجام نداده باشد از مسئولیت معاف می گردد. در اینجا اصل تقصیر قراردادی موجودیت می یابد که طبق آن باید فرد مورد نظر در اجرای تعهد خود مقصر باشد و فردی که به علل عوامل خارجی همانند سیل، زلزله، اکراه و اجبار و مواردی از این قبیل قادر به اجرای تعهد نبوده است مرتکب تقصیر قراردادی نشده است.
- باید میان فعل یا عدم فعل متعهد علیه که منجر به تضرر شده است با علت ضرر، رابطه ای مستقیم وجود داشته باشد در غیر این صورت نمی توان عدم اجرا را ناشی از مسئولیت مدنی قلمداد کرد.
- و در آخر باید بگوییم که جبران خسارت طبق قوانین موجود یا موارد مندرج در قرارداد و یا حداقل بر طبق عرف رایج باشد.
نکاتی که باید در خصوص مطالبه خسارت قراردادی بدانید - جبران خسارت معنوی از طریق مواد مربوط به مسئولیت خارج از قرارداد دنبال می شود.
- منظور از تعیین خسارت در قرارداد همان تعیین وجه التزام است.
- اصل حاکمیت اراده اقتضا می کند که دادگاه صالح جهت رسیدگی به این امر، دادگاهی باشد که توسط طرفین در قرارداد تعیین شده است در غیر این صورت باید به دادگاه محل انعقاد قرارداد مراجعه نمود.
- منظور از مطالبه خسارت مورد نظر حتی خسارات مربوط به هزینه های دادرسی هم می شود به شرطی خواهان این درخواست را به همراه درخواست اولیه یا به صورت جداگانه تقدیم دادگاه نماید.
- جبران خسارت از محل اموال نقد و یا از لیست اموال غیر نقد محکوم علیه پرداخت می شود و اگر مالی برای پرداخت نداشته باشد ناگزیر به تحمل حبس یا ارائه درخواست اعسار خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.