چه جرائمی سبب ایجاد سوء پیشینه می شود؟
چه جرائمی سبب ایجاد سوء پیشینه می شود؟ سوء پیشینه در لفظ عام با آنچه که مورد نظر قانونگذار است متفاوت می باشد. زمانی که فردی به علل عمدی یا غیر عمدی اعم از بی مبالاتی، سهل انگاری، بی احتیاطی و … مرتکب جرمی می شود مردم می گویند که وی دارای سوء پیشنیه کیفری است اما مقصود و منظور قانونگذار از چنین اصطلاحی، محکومیت کیفری موثر بوده و این اصطلاح شامل تمام مجازات های درج شده در قانون مجازات اسلامی نمی شود. اگر شما نیز بنابر وضعیت خود می خواهید بدانید که چه جرائمی سبب ایجاد سوء پیشینه می شوند با مطالعه این مقاله عدل محور را همراهی کنید.
سوء پیشنیه به چه معناست؟
از دیدگاه قانون گذار به برخی از جرائم گفته می شود که دارای مجازات های خفیف نبوده و نوع جرم به گونه ای بوده است که فرد باید به مجازات تعیین شده محکوم شود و آن را متحمل گردد اما در دیدگاه عموم به تمامی جرائم کیفری گفته می شود که در اصطلاح حقوقی به آن سوء سابقه گفته می شود و بدین معناست که فرد برای یک جرم کیفری اعم از خفیف تا شدید راهی کلانتری و دادگاه شده و مشمول مجازات واقع شده است. سوء پیشنیه در معنای خاص که با عنوان محکومیت کیفری موثر شناخته می شود به صورت دائمی مطرح نمی گردد و بعد از مدت زمان تعیین شده در قانون اثرات تبعی خود را از دست می دهد.
چه جرائمی سبب ایجاد سوء پیشینه می شود؟ ؟
نکته ای که در ابتدا باید ذکر کنیم این است که حکم نهایی مبنای اصلی سوء پیشنیه است و اگر دادگاه به جهات مخففه، تخفیف موثری در مجازات فرد اعمال کند نمی توان به بهانه های دیگر فرد را مشمول سوء پیشنه کیفری قلمداد کرد. اگر مجرم مشمول یکی از مجازات های ذیل واقع شود در زمره کسانی است که باید تبعات حاصل از سوء پیشینه را متحمل گردد. این موارد عبارتند از:
- محکومیت به مجازات حد اعم از جرم زنا، شرب خمر، قذف یا دزدی
- محکومیت به قطع عضو
- محکومیت های لازم الاجرا در جرائم مشمول حبس به یک سال یا بالاتر از آن در جرائم عمدی
- محکومیت های لازم الاجرا در جرائم مشمول جریمه نقدی به میزان 20 میلیون ریال یا بالاتر از آن در جرائم عمدی
- سابقه دو بار محکومیت لازم الاجرا یا بیشتر از دو بار در جرائم عمدی با هر مجازاتی که داشته است
- جرائم سرقت، اختلاس، ارتشا، کلاهبرداری و خیانت در امانت
حذف سوء پیشینه کیفری
حذف کردن سوء پیشنیه در پرونده کیفری امکان پذیر نیست اما بعد از مدت زمان خاصی می توان گواهی عدم سوء پیشینه را از مراجع صالح دریافت کرد. این مدت زمان در جرائم و مجازات های مختلف کاملا متفاوت است. در ادامه این مبحث را با توجه به قانون مجازات اسلامی شرح می دهیم:
- در مجازات های سالب حیات و حبس ابد به هفت سال زمان برای از بین رفتن سوء پیشینه نیاز است.
- در محکومیت به قطع عضو، قصاص، دیه جنایت ( در صورتی که بیش از نصف دیه فرد باشد )، نفی بلد و حبس تا درجه چهار این زمان تا سه سال کاهش می یابد.
- محکومیت به شلاق حدی و دیه با میزانی برابر یا کمتر از نصف دیه مجنی علیه و حبس درجه پنج نیز به 2 سال گذشت زمان نیاز دارند.
آثار سوء پیشینه کیفری
مهمترین اثری که سوء پیشنیه کیفری در مدت زمان های تعیین شده بر جای می گذارد محرومیت فرد از حقوق اجتماعی است. بنابر قوانین داخلی فردی که دارای سوء پیشینه است از حقوق ذیل محروم می گردد:
- حق انتخاب شدن در مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان
- حق عضویت در شورای نگهبان
- حق انتخاب شدن به عنوان ریاست جمهوری
- حق عضویت در انجمن ها، شوراها و جمعیت های قانون مدار
- حق عضویت در هیات های منصفه و امنا
- اشتغال به مشاغل آموزشی و پرورشی
- روزنامه نگاری
- استخدام در وزارت خانه ها، سازمان های دولتی، شرکت ها و موسسات وابسته به دولت، شهرداری ها، موسسات مامور به خدمات عمومی
- ادارات مربوط به مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و نهادهای انقلابی
- وکالت دادگستری و تصدی دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری
- انتخاب شدن به عنوان داوری و کارشناس در مراجع رسمی
- استفاده از نشان و مدال های دولتی و عناوین افتخاری
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.