خسارت عدم انجام تعهد
مطالبه خسارت عدم انجام تعهد یکی از حقوقی است که عرف و قانون برای فردی که متعهدله می باشد در نظر گرفته است. التزام به خسارت عدم انجام تعهد یک تکلیف عرفی بوده و تدوین قانون در این زمینه نیز به معنای تایید این مورد در عرف جامعه است؛ بنابراین حتی اگر در قوانین ایران نیز مورد توجه قرار نمی گرفت با توجه به قوانین مربوط به عرف اجتماع، قابل مطالبه بود.
شرایط مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تهعد
اگر فردی با دیگری قراردادی در زمینه انجام یک تعهد را منعقد کند اما فرد مقابل از انجام تعهد سرباز زند می توان دعوای مطالبه خسارت عدم انجام تعهد را به طرفیت او در دادگاه حقوقی مطرح نمود. در صورتی که شرایط ذیل وجود داشته باشد دادگاه به پرداخت خسارت حکم می دهد.
این شرایط عبارتند از:
- رعایت تمامی شرایط مربوط به صحت قراردادها ( رضایت طرفین در خصوص امضای معامله، اهلیت طرفین شامل بالغ بودن و رشید بودن و عاقل بودن، معین بودن موضوع معامله، مشروع بودن موضوع معامله )
- مهلت انجام تعهد گذشته باشد.
- متعهد از انجام تعهد در زمان مورد نیاز خودداری کند.
- عدم انجام تعهد توسط متعهد ناشی از عمد و قصد و غرض او باشد. ( ناتوانی غیر عمدی در ایفای تعهد منجر به پرداخت خسارت نمی گردد )
- متعهدله از عدم انجام تعهد متحمل خسارت شده باشد ( اثبات این گزینه بر عهده متعهدله است و شامل انواع خسارت های مادی و معنوی می گردد. )
ضمانت اجرای عدم انجام تعهد
ضمانت اجرای عدم انجام تعهد اعم از قرارداد کتبی یا شفاهی در اغلب موارد یک ضمانت مالی است و در برخی از موارد نیز در قالب وجه التزام در قرار داد مربوطه قید می شود. حال اگر طرفین وجه خاصی را به عنوان وجه التزام در نظر نگرفته باشند دادگاه در خصوص تعیین ضمانت اجرای عدم انجام تعهد تصمیم گیری می کند.
اصولا در اغلب موارد و در صورتی که همچنان امکان اجرای تعهد وجود داشته باشد دادگاه مسالمت بیشتری در نظر می گیرد اما اگر برای یک فرد در نتیجه عدم اجرای تعهد علاوه بر خسارت مادی، خسارت معنوی نیز ایجاد گردد ضمانت اجرای قانونی به شدت افزایش می یابد و قانون نیز با آن به صورت جدی برخورد می کند.
تفاوت خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد
یکی از جنجال برانگیزترین موادی که در قانون مدنی ایران درج شده است مسائل مربوطه به مطالبه خسارت در خصوص تاخیر در انجام تعهد است. همانگونه که در مطالب فوق بیان کردیم حتی اگر فرد در قرارداد مربوطه وجه التزام برای عدم اجرای تعهد در نظر نگرفته باشد متعهدله می تواند از دادگاه مطالبه خسارت عدم انجام تعهد نماید اما در خصوص تاخیر در انجام تعهد این گونه نیست.
خسارت ناشی از تاخیر در اجرای تعهد صرفا در صورتی قابل مطالبه از طریق مراجع قانونی است که در قالب وجه التزام و در قرارداد مورد نظر درج شده باشد. بنابراین در صورتی که طرفین در قرارداد خود تعیین کنند که اگر متعهد علیه از اجرای تعهد در زمان مورد نظر سرباز زند و تعهد را در خارج از زمان قانونی انجام دهد به پرداخت میزان مقرر در این قرارداد محکوم می گردد.
خسارت عدم انجام تعهد و وجه التزام
بهترین کار ممکن پیش از امضای یک قرارداد این است که وجه التزام مشخصی در آن درج گردد. وجه التزام به مبلغی گفته می شود که در یک قرارداد و برای تضمین کار توسط متعهدعلیه، درج می شود. در صورتی که وجه التزام در قرارداد شما قیده شده باشد سرعت رسیدگی به پرونده افزایش یافته و شما می توانید به راحتی طرف مقابل را به پرداخت خسارت عدم انجام تعهد محکوم نمایید.
خسارت بدل از انجام تعهد
یکی دیگر از شروطی که می توانید ضمن قرارداد درج کنید خسارت بدل از انجام تعهد است؛ بدین معنا که گونه ای ضمانت اجرای حقوقی را در نظر بگیرید تا اگر متعهدعلیه از انجام تعهد سرباز زد علاوه بر الزام او به اجرای تعهد، او را به پرداخت ضمانت اجرای عدم انجام تعهد در زمان مورد نظر نیز محکوم کنید. شرط خسارت بدل از انجام تعهد شباهت بسیار زیادی به وجه التزام قراردادی دارد با این تفاوت که الزام محکوم علیه به اجرای تعهد را در نیز در خود نهفته است. شرط مطالبه خسارت بدل از انجام تعهد یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین شروط موجود در قوانین ایران برای تضمین اجرای تعهد و قراردادهاست.
دادگاه صالح و دادخواست عدم انجام تعهد
تعیین دادگاه صالح یکی از مهمترین اقداماتی است که در زمان تنظیم دادخواست باید رعایت کنید. یکی از مهمترین اموری که مراجعه به وکلا و مشاورین حقوقی را الزامی ساخته است چگونگی تنظیم دقیق دادخواست حقوقی است. در این خصوص برای تنظیم یک نمونه دادخواست حقوقی باید با وکلای گروه حقوقی عدل محور در ارتباط باشید تا ایشان نسبت به ثبت دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کنند.
دعاوی مربوط به خسارت عدم انجام تعهد در مواردی که دعوی مورد نظر در خصوص یک مال غیر منقول است در صلاحیت دادگاه های عمومی خواهد بود. تفاوتی ندارد ارزش مال مورد نظر چقدر است در هر صورت باید به دادگاه حقوقی محل وقوع مال غیر منقول مراجعه کنید.
حال ممکن است دعوی مربوطه شامل مبلغ معینی وجه نقد شود یا در خصوص یک مال منقول باشد. در این خصوص اگر ارزش مال یا وجه مورد نظر از بیست میلیون ریال کمتر باشد در صلاحیت شواری حل اختلاف محل تنظیم قرارداد است. اگر مبلغ مورد نظر بیست میلیون یا بیشتر باشد در صلاحیت دادگاه های عمومی قرار دارد.
همچنین ممکن است طرفین در قرارداد خود دادگاه خاصی را خارج از محل انعقاد قرارداد برای رسیدگی به دعاوی احتمالی تعیین کرده باشند. به عنوان مثال در قرارداد قید کنند که دعاوی مربوط به این قرارداد در محل اقامت خوانده، خواهان، متعهد له، متعهد علیه، محل اجرای تعهد یا هر محل دیگری رسیدگی شود. با توجه به حاکمیت اصل اراده، دعاوی مورد نظر در دادگاهی که مشخص شده است مورد رسیدگی قرار می گیرد.
وکیل خسارت عدم انجام تعهد
در صورتی که سوال خاصی در این زمینه دارید می توانید با مشاوران و وکلای ما در موسسه عدل محور تماس گرفته و مشاوره حقوقی رایگان دریافت کنید.
مشاوران و وکلای گروه حقوقی عدل محور در تمامی مراحل مربوط به مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تعهد شما را یاری خواهند کرد. امکان دریافت مشاوره تلفنی و همچنین مشاوره آنلاین یا پاسخ به سوالات شما صورت شبانه روزی ( مشاوره شبانه روزی ) فراهم شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.