مطالبه وجه التزام قراردادی

مطالبه وجه التزام قراردادی یکی از حقوقی است که به دنبال تعیین وجه التزام در یک قرارداد ایجاد می شود و به موجب آن فردی که متعهد به اجرای یک تعهد شده و از انجام آن در زمان مقرر خودداری کرده است موظف به پرداخت آن می گردد. در واقع وجه التزام قراردادی یک شرط ضمن عقد است که مورد تایید و حمایت قانون مدنی ایران نیز قرار گرفته و به عنوان یک ضمانت اجرای قانونی نیز شناخته می شود. این موضوع را در ادامه به صورت شفاف و واضح توضیح می دهیم.

وجه التزام قراردادی در قانون مدنی

قانون مدنی، دادگاه های ایران را موظف نموده است تا به شرط وجه التزام قراردادی رسیدگی کنند و در صورت اثبات این شرط به مبلغی معادل آن ( نه کمتر و نه بیشتر ) رای دهند. وجه التزام ممکن است دو طرفه باشد به این معنا که طرفین یک قرارداد هرکدام به انجام تعهدی متعهد شوند و در صورت عدم انجام تعهد به پرداخت مبلغ مقرر محکوم گردند یا اینکه ممکن است صرفا شامل یکی از طرفین شود و او را در مقابل دیگری متعهد نماید.

مطالبه وجه التزام قراردادی

شرایط پذیرش وجه التزام قراردادی در دادگاه

وجه التزام باید یک شرط منطقی در قالب یک قرارداد صحیح و کاملا قانونی باشد. اگر قرارداد اصلی دارای یکی از شرایط مربوط به صحت قراردادها نباشد وجه التزام نیز از جانب دادگاه پذیرفته نیست. برخی از دادگاه های داخلی تاکید می کنند وجه التزام باید با مبلغ و خسارت وارد شده برابر باشد در این صورت دادگاه حق افزایش یا کاهش آن را خواهد داشت با این حال اغلب قضات بر این عقیده هستند که پیروی از اصل حاکمیت اراده و قوانین موجود در این زمینه اجازه چنین کاری را به یک قاضی نخواهد داد.

  • در این صورت می توان مطالبه وجه التزام را مشمول شرایط ذیل دانست:
  • قرارداد اصلی و شرط وجه التزام منطبق بر شرایط صحت قراردادها باشد.
  • وجه التزام به صورت واضح در قرارداد مورد نظر مورد تاکید طرفین قرار گرفته باشد.
  • مهلت اجرای تعهد گذشته باشد و فرد بدون هیچ عذر خاصی در این زمینه مبادرت به اجرای تعهد نکند.

دقت کنید که وجه التزام قراردادی برخلاف خسارت عدم انجام تعهد نیاز به اثبات ضرر برای متعهد له ندارد و صرفا به عنوان یک جریمه پرداخت می شود. همچنین در قانون تاکید شده است که دریافت وجه التزام قراردادی تعهد متعهد علیه به اجرای قرارداد را از بین نمی برد.

تفاوت وجه التزام قراردادی و خسارت تاخیر در اجرای تعهد

همانگونه که مشخص گردید وجه التزام قراردادی بدون ایراد ضرر به خواهان نیز قابلیت مطالبه در دادگاه صالح را دارد اما خسارت تاخیر در اجرای تعهد این گونه نیست و در صورتی که خسارتی به خواهان وارد نشده باشد قابل مطالبه نخواهد بود. در قراردادی که مشمول مطالبه وجه التزام شده است اثبات انجام تعهد بر عهده خوانده است اما در دعوی خسارت تاخیر در اجرای تعهد، اثبات ورود خسارت بر عهده خواهان می باشد.

دادگاه صالح دعوی مطالبه وجه التزام قراردادی

با توجه به قوانین آیین دادرسی مدنی دادگاه محل وقوع عقد یا دادگاه محل اقامت خوانده، صالح به رسیدگی خواهد بود با این حال اگر طرفین در قرارداد خود در این خصوص تصمیم خاصی را گرفته باشند و این تصمیم خارج از چارچوب قوانین کلی ایران نباشد قابل رسیدگی است. اگر مبلغ خواسته کمتر از بیست میلیون ریال باشد باید در شورای حل اختلاف مورد رسیدگی واقع گردد اما دعاوی بیست میلیون ریالی یا بیشتر از آن در دادگاه های حقوقی مورد بررسی قرار می گیرند.

مشاوره حقوقی مطالبه وجه التزام قراردادی

دعوی مطالبه وجه التزام قراردادی یک دعوی ساده با روند مطلوب نیست و در بسیاری از مواقع شما را با مواردی همچون درخواست حکم جلب، درخواست اجرت المثل زمان تصرف، درخواست خسارت در تاخیر تادیه، درخواست حکم اعسار از جانب خوانده و مواردی از این قبیل مواجه می کند. در این خصوص پیشنهاد می کنیم پیش از تنظیم دادخواست مطالبه وجه التزام قراردادی با یک مشاور حقوقی متبحر در این زمینه مشورت نموده و سپس برای تنظیم دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *