جرایم قابل گذشت شامل چه جرایمی است ؟

معرفی و بررسی انواع جرایم قابل گذشت با عدل محور :  شما عزیزان باید بدانید که در قانون مجازات اسلامی،به طور کلی جرایم از یک حیث تقسیم بندی به دو بخش تقسیم میشوند ؛ جرایم قـابل گـذشت و جرایم غیر قابل گذشت که هرکدام آثار خاص خودشان را دارند.اینکه شاکی در هر مرحله از رسیدگی گذشت نماید در هرکدام از این انواع جرائم از حیث آثار متفاوت است و حتی اگر شاکی بعد از رسیدگی و در مرحله اجرا نیز رضایت خود را اعلام کند در هرکدام از این دسته از جرایم متفاوت میباشد.

جرائم غیر قابل گذشت

جرایم غیر قابل گذشت به جرایمی گفته میشود که برای شروع تعقیب و رسیدگی نیازی به هیچ گونه شاکی خصوصی ندارد و هر زمانی از طرق قانونی دادستان و مقام تعقیب و مقام تحقیق از این دسته از جرایم آگاهی بیاید میتواند تعقیب مجرم یا متهم را درخواست کند و به پرونده به عنوان مدعی العموم رسیدگی نماید.

جرایم قابل گذشت

از حیث آثار نیز این دسته از جرایم با جرایم قابل گذشت تفاوت دارند.برای مثال در هر مرحله از رسیدگی اگر شاکی خصوصی پیدا بشود و رضایت نیز بدهد ، تاثیری در روند رسیدگی نداشته و رسیدگی ادامه پیدا میکند.همچنین پس از رسیدگی اگر شاکی خصوصی جرم غیر قابل گذشت رضایت خود را اعلام کند مجرم فقط میتواند از دادگاه بخواهد که در حدود اقتضای قانون جرم او را تخفیف بدهد.

جرائم قابل گذشت

در قانون مجازات اسلامی اصل بر غیر قابل گذشت بودن جرایم است و قابل گذشت بودن بودن نیاز به تصریح قانونی دارد.این تصریح در ماده 104 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صورت گرفته است که البته پس از تصویب قانون کاهش حبس مجازات های تعزیری دستخوش تغییراتی شده است.

جرم قابل گذشت جرمی است که فقط و فقط با شکایت شاکی خصوصی تعقیب و رسیدگی به آن آغاز میشود و در هر مرحله از رسیدگی چنانچه شاکی رضایت خود را اعلام کند،مجازات و رسیدگی متوقف میشود.

حتی اگر مجرم در خلال و میانه اجرای حکم برای مثال زندان نیز بوده باشد و شاکی رضایت خود را اعلام کند،اجرای حکم متوقف میگردد.همچنین بسیاری از نهاد های به نفع متهم علی الخصوص در آیین دادرسی کیفری صرفا مختص به جـرایم قـابل گذشـت هستند و در جرایم غیر قابل گذشت راه ندارند.

ماده 104 قانون مجازات اسلامی

ماده 104 قانون مجازات اسلامی در ابتدا به بیان شماره مواد برخی از جرایمی پرداخته است که جز جرایم قابل گذشت محسوب میشوند و پس از آن عنوان میدارد که جرایم زیر نیز قابل گذشت محسوب می شوند :

  1. کلاهبرداری ، انتقال مال غیر، جرایم در حکم کلاهبرداری، جرایم با مجازات کلاهبرداری و هر جرمی که منطبق با ماده 1 قانون تشدید باشد.
  2. سرقتی که ارزش مال مسروقه کمتر از 200 میلیون ریال بوده باشد.
  3. تمامی جرایم درجه پنج و شش و هفت و هشت که توسط افراد و نوجوانان زیر 18 سال صورت گرفته باشد.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *