اثبات مالکیت روش ها + نحوه اقدام

اثبات مالکیت : اگر سری به دادگاه ها بزنید و یا اگر از وکلای دادگستری سوال کنید ، متوجه میشوید که بیشترین دعاوی مربوط به اختلاف در مالکیت بر سر یک ملک هستند . بدین معنا که دو یا چند نفر هرکدام ، ادعای مالکیت ملکی را دارند و در پی اثبات آن هستند.

در پی این اختلافات و این ادعا ها ، راه حل آن است که هر کسی که مدعی مالکیت است با استفاده از دلایل اثباتی همانند سند و … بتواند ادعای خود را نزد قاضی اثبات کند.

مدارک لازم جهت اثبات مالکیت

دلایل اثباتی عبارتند از :

  • سند
  • شهادت
  • تصرف
  • وجود قرارداد کتبی یا شفاهی

که به اختصار به توضیح یکایک آنان میپردازیم

سند

با توجه به قانون ثبت املاک و رویه قضائی ، دادگاه اصولا ادعای کسی را میپذیرد که سند ملک متعلق به او باشد و در دفتر ثبت املاک به نام وی به ثبت رسیده باشد.

اثبات مالکیت روش ها و نحوه اقدام

شهادت :

اثبات مالکیت با شهادت شهود نیز امکان پذیر است هرچند که قدرت اثباتی آن به اندازه سند نیست و شهادت هر شاهدی نیز پذیرفته نمیشود اما باز با این حال تحت شرایطی میتوان ماکیت را با شهادت شهود ثابت نمود.

تصرف :

یکی از مزایای وجود تصر سابق و تکیه بر آن در دادگاه آن است که قانون در پی حمایت از متصرف فعلی در آمده است و بار اثباتی دعوی بر عهده کسی است که معتقد است متصرف ، مالک نمیباشد و تصرف وی غاصبانه است که در اینگونه موارد مدعی میتواند با سند و یا شهادت شهود و دیگر امارات ثابت کند که متصرف فعلی حقی بر ملک ندارد وگرنه طرح دعوی وی مسموع نخواهد بود.

البته شایان ذکر است که تصرف در صورتی دلیل مالکیت است که مالک سابق معلوم نباشد در غیر این صورت باید در دادگاه اثبات نماید که به یکی از اسباب نقل و انتقال، مال موضوع دعوا به او منتقل شده است.

وجود قرارداد :

در اینجا استناد به این اماره و دلیل زمانی رخ میدهد که خواهان دارای سند رسمی نباشد و به سندی عادی همانند قراردادی که به ثبت نرسیده است استناد میکند . با ارائه قرارداد به دادگاه کار خواهان تمام شده و خوانده میتواند نسبت به قرارداد و سند عادی ادعای جعل ، انکار و یا تردید نماید و یا حتی نسبت به سند ارائه شده ایراداتی را مطرح کند همانند آنکه بنا به دلایلی بعد از تنظیم و انعقاد قرارداد بنا به دلایلی قرارداد فسخ ، اقاله و یا منفسخ شده است و پس از ارائه این دلایل به دادگاه دوباره نوبت خواهان است که از قرارداد و سند عادی خودش دفاع کند.

نکته مهم

یکی دیگر از مواردی که میتواند اماره ای مبنی بر مالکیت خواهان باشد طرح خواسته الزام به تنظیم سند در کنار اثبات مالکیت است. مخصوصا زمانی که دارنده سند عادی در مقابل دارنده سند رسمی قصد اثبات مالکیت داشته باشد.

دادگاه صالح به رسیدگی

دادگاه صالح به رسیدگی در دعاوی غیر منقول همانند املاک ، دادگاه محل وقوع مال غیر منقول میباشد حتی اگر هیچ یک از خواهان و خوانده در آن محل اقامت نداشته باشند و قاعده ی فوق قاعده ای امری است و نمیتوان بر خلاف آن تراضی نمود.

مدارک لازم جهت اقامه دعوی اثبات مالکیت

مواردی که بهتر است به همراه داشته باشید تا در دادگاه پیروز دعوی باشید و همچنین دادخواستی کامل به دادگاه ارائه دهید عبارتند از :

  • تصویر مصدق سند یا قرارداد
  • تصویر مصدق رسید پرداخت وجه یا وجوه
  • استماع شهادت شهود و مطلعین
  • درخواست استعلام
  • در صورت نیاز تحقیقات محلی

سخن آخر

دعاوی مربوط به مالکیت و املاک اصولا دعاوی بسیار پیچیده و سختی هستند و ما به شما پیشنهاد میکنیم که قبل از هرگونه اقدامی با وکلای خبره مشاوره داشته باشید و از آنان کمک بگیرید. وکیل متخصص ملکی گروه وکلای عدل محور آماده خدمت رسانی در حوزه اثبات مالکیت به شما عزیزان میباشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *