موارد تعلیق مجازات در قانون مجازات اسلامی

موارد تعلیق مجازات در قانون مجازات اسلامی : همانطور که میدانید تعلیق ریشه از کلمه معلق کردن دارد و به معنای توقف حصول نتیجه در شرایطی خاص میباشد ، اما در اصطلاح حقوقی به گونه ای دیگر تعریف میشود و دارای شرایط و نتیایج متعددی میباشد.برای اینکه به حقوق خود به عنوان متهم آگاه باشید باید از درجه جرم خود آگاه بوده و حقوقی که قانون گذار برای شما با توجه به درجه جرم در نظر گرفته است را ، بشناسید که تعلیق اجرای مجازات یکی از آنان میباشد. پس با عدل محور همراه باشید.

تعلیق اجرای مجازات

دادگاه مطابق شرایط جرم و اوضاع و احوال متهم ، رای را صادر میکند اما اجرای رای را تا مدتی معلق مینماید که به این اصطلاح ، تعلیق اجرای مجازات میگویند. قرار تعلیق به وسیله دادگاه ضمن حکم محکومیت یا پس از صدور آن صادر می گردد و کسی که اجرای حکم مجازات وی به طورکلی معلق شده است، اگر در بازداشت باشد فوری آزاد می گردد.

موارد تعلیق مجازات در قانون مجازات اسلامی

شرایط لازم برای تعلیق مجازات

برای آنکه جرم شما مشمول تعلیق بشود و بتوان آن را بر مجرم اعمال کرد ، جرم صورت گرفته باید از میان جرائم تعزیری درجه ” سه ” تا ” هشت ” باشد و از جرائمی باشد که قابل تعویق اجرای مجازات هستند و در زمره جرائم غیر قابل مجازات نباشد.

جرائم درجات یک تا هشت در ماده 19 قانون مجازات اسلامی تعریف شده اند که بر اساس آن ها و بر اساس تطبیق مجازات قانونی جرم با مجازات های مذکور در ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، میتوان درجه آن را تشخیص داد و پس از تشخیص درجه جرم از حقوق متهم به عنوان مرتکب درجه مذکور دفاع کرد و حقوقی را که قانون گذار برای وی تشخیص داده است نظیر تعلیق و تعویق و … شناسایی نمود.

همچنین دقت داشته باشید که قاضی میتواند تمام مجازات و یا قسمتی از آن را معلق نماید و چنانچه قسمتی از مجازات را معلق نماید ، ابتدا قسمت به تعلیق در نیامده اجرا شده و سپس مابقی معلق میگردد.

نکته دیگر قابل ذکر آن است که مدت زمان تعلیق دو تا پنج سال میباشد و قاضی میتواند بین دو تا پنج سال تمام یا قسمتی از اجرای مجازات را معلق نماید.

اگر محکوم علیه در مدت تعلیق ، در دستورات دادگاه تبعیت نکند ، دادگاه بار اول یک تا دو سال به مدت تعلیق اضافه میکند یا قرار تعلیق را لغو مینماید و در بار دوم نیز قرار تعلیق ، لغو میگردد.

همچنین اگر مرتکب به عمد در مدت زمان تعلیق تا پایان مدت آن ، مرتکب جرم عمدی موجب قصاص ، دیه ، حد و یا تعزیر تا درجه 7 بشود ، قرار تعلیق لغو میگردد.

جرائم غیر قابل تعلیق

در ماده 47 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ، جرائمی انحصار یافته اند و بدون در نظر گرفتن درجه آن ها ، غیر قابل تعلیق شناسایی شده اند.این جرائم در ماده 47 احصا شده اند و جرم دیگری قابلیت اضافه شدن و یا حذف شدن از این ماده را ندارد.همچنین در سال 1399 با تصویب قانون کاهش حبس مجازات های تعزیری ، تبصره ای نیز به این ماده اضافه شد که تا حدودی موارد مذکور در ماده 47 را تغییر داد.

از جمله جرائمی که در ماده 47 قانون مجازات اسلامی به آن ها اشاره شده است میتوان به جرائم زیر اشاره نمود ؛ جرائمی همانند جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور ، خرابکاری در تاسیسات آب و برق و گاز و مخابرات ، جرائم سازمان یافته ، جرائم مقرون به آزار ، آدم ربایی ، اسید پاشی ، قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو ، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ، قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان یا مشروبات الکلی یا سلاح و مهمات ، قاچاق انسان ، جرائم علیه عفت عمومی اشاره نمود.

همچنین شایان ذکر است که چنانچه در جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور ، مرتکب همکاری موثر در کشف و تعقیب دیگر مرتکبان داشته باشد میتوان بخشی از مجازات وی را تعلیق نمود و همچنین در جرائم علیه عفت عمومی نیز به جز اداره مراکز فساد و فحشا میتوان مقررات تعلیق را اجرا نمود.

همچنین دقت داشته باشید که در جرم کلاهبرداری یا جرائمی که در حکم آن هستند و یا مجازات کلاهبرداری را دارند و همچنین شروع به این جرائم ، اعمال نهاد تعلیق مجازات بلامانع میباشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *