سیر تا پیاز ربا خواری و مجازات آن
ربا خواری و مجازات آن در قانون ایران : در این مقاله قصد داریم به شما عزیزان در خصوص جرم ربا خواری و مجازاتی که برای آن در قانون تعیین شده است صحبت کنیم. بررسی کنیم که جرم ربا خواری از جمله جرایم قابل گذشت بوده و یا غیر قابل گذشت میباشد و معنا و مفهوم آن چیست و به چه کسانی ربا دهنده و ربا گیرنده گویند و حکم ربا خواری در قرآن به چه صورت تعیین شده است. با گروه حقوقی عدل محور همراه باشید.
تعریف ربا
ربا خواری از گناهان کبیره بوده و در قرآن کبیر به عنوان جنگ و اعلان جنگ با خدا تعریف شده است اما در اصطلاح عرفی و در اصطلاح حقوقی ، ربا خواری به آن گفته میشود که ربا دهنده پولی را به ربا گیرنده بدهد و در ازای آن پول که به عنوان قرض داده شده است ، مبلغ بیشتری را هم پس بگیرد و هم سود مدت زمانی که پول در نزد ربا گیرنده میباشد را از وی بگیرد که به این عمل ربا خواری گفته میشود که اتفاقا در قانون مجازات اسلامی نیز جزم بوده و برای آن مجازات تعیین شده است.
معاملات ربوی
معاملات ربوی آن است که دو نفر یا چند نفر یا به نوعی دیگر بیش از دو نفر طی توافقی اعم از کتبی یا شفاهی با یکدیگر توافق کنند که جنسی را معامله کنند و مبلغ اضافه تری نسبت به اصل قیمت جنس بپردازند و یا همانگونه در که در بالا ذکر شد،مبلغی را طی توافقی اعم از شفاهی یا کتبی به یکدیگر به عنوان قرض بپردازند و در مدت زمان سررسید مبلغ اضافه تری را نسبت به اصل پول دریافت کنند و همچنین در طول مدت سررسید ، سود پول را نیز دریافت کنند.
انواع ربا
قانونی داریم که در سال 1363 تصویب شده است که قانون نحوه اجرای اصل 49 نام دارد که مطابق این قانون ، ربا به دو نوع ربا قرضی و ربا معاملاتی تقسیم بندی شده است.ربا قرضی آن است که مقرض از مقترض ، سود و یا بهره مبلغ قرض خود را دریافت کند و ربا معاملاتی آن است که یکی از طرفین معامله به نسبت مبلغ اصلی ثمن و یا مبیع زیاده ای دریافت کند.
ربا خواری از منظر حقوقی
همانگونه که گفته شد ربا خواری حرام است و از جمله گناهان کبیره میباشد و تمامی معاملات ربوی باطل و بلااثر خوانده میشود.اگر دو نفر طی توافقی اعم از کتبی و یا شفاهی معامله ربوی و قرض ربوی منعقد کنند و بعدا به مشکل بربخورد دادگاه حقوقی صالح به رسیدگی نخواهد بود چرا که از ابتدا و از بیخ و بن اینگونه معاملات باطل میباشد و برای دادخواست هایی تحت عنوان الزام به تحویل سود معامله ربوی و یا زیاده بر مبلغ معاملات بربوی ، قرار رد دعوی صادر میگردد.
ربا خواری از منظر کیفری
در قانون مجازات اسلامی ربا اینگونه تعریف میشود که هر نوع توافقی بین دو نفر یا بیش از دو نفر و تحت هر عنوانی اعم از بیع ، قرض ، صلح و … که جنسی را با شرط اضافه بر همان جنس معامله کنند و یا اضافه بر مبلغ پرداختی ، مبلغی دریافت کنند ؛ ربا محسوب میشود.
در قانون مجازات اسلامی برای تمامی افراد دخیل در جرم ربا خواری اعم از ربا دهنده ، ربا گیرنده و حتی واسطه بین آن ها مجازات در نظر گرفته شده است.
مجازات جرم ربا خواری رد مال ، شش ماه تا سه سال حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق میباشد و همچنین مطابق مال مورد ربا به جزای نقدی نیز محکوم میشوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.