مطالبه دعوای خصوصی توسط شاکی
مطالبه دعوای خصوصی توسط شاکی : شاکی به کسی گفته میشود که در دادسرا و یا دادگاه کیفری ، تعقیب متهم را درخواست میکند که اگر مطالبه ضرر و زیان به همراه جنبه کیفری جرم داشته باشد ، به او مدعی خصوصی گفته میشود.
دعوای خصوصی نیز منظور آن جنبه از دعوی است که واجد جنبه کیفری است و میخواهیم در این مقاله بررسی کنیم که آیا شاکی میتواند ضمن شکوائیه کیفری ، ضرر و زیان ناشی از جرم را نیز از دادگاه بخواهد؟
به شما پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه این مقاله ، مقاله تنظیم شکوائیه در همین وبسایت مطالعه کرده تا از قواعد عام شکوائیه مطلع شوید.
موارد مطالبه دعوای خصوصی توسط شاکی
شاکی میتواند جبران تمامی موارد زیر را مطالبه کند :
- ضرر و زیان های مادی ناشی از جرم
- ضرر و زیان های معنوی ناشی از جرم
- منافع ممکن الحصول ناشی از جرم
ضرر و زیان های مادی ناشی از جرم
ضرر و زیان های مادی به ضرر هایی گفته میشود که به مال فرد وارد شده است ، همانند اینکه در راستای سرقت ، سارق خسارتی به اموال شاکی وارد نموده است و یا در راستای جرم تخریب مرتکب خسارتی شده است که مطالبه بعضی از آنان نیاز به دادخواست جداگانه دارد و برخی دیگر نیز ندارد و دادگاه موظف به تعیین و تکلیف در خصوص ضرر و زیان ناشی از جرم است حتی اگر شاکی آن را درخواست نکند.
ضرر و زیان های معنوی ناشی از جرم
این ضرر و زیان ها به آن دسته از ضرر هایی گفته میشود که به روح ، روان ، آبرو و یا اعتبار وارد شده است ؛ همانند اینکه در راستای جرم زنای به عنف ، کسی که به او تجاوز شده دچار افسردگی روحی شده و یا به آبروی وی صدمه وارد شده است که در این موارد دادگاه میتواند با برآورد میزان خسارت و یا الزام بزهکار به اعمالی از قبیل عذرخواهی و … جبران آنان را بخواهد.
منافع ممکن الحصول ناشی از جرم
این ضرر و زیان ها در جایی هستند که فرد به دلیل ارتکاب جرم ، از انجام دادن برخی از اعمالی که میتوانسته انجام دهد و از آنان کسب درآمد کند بازمانده است. همانند راننده تاکسی که به دلیل سرقت ماشینش که وسیله درآمد او بوده از کسب درآمد بازمانده و باید تمامی این منافعی که میتوانست در طول مدت رسیدگی کسب کند ، حساب شود.
دقت داشته باشید که منافع ممکن الحصول در مواردی ممکن است که صدق اتلاف نماید یعنی وجود آن منافع ممکن باشد و از دست رفتن آن نیز برای دادگاه محرز باشد و به نوعی منافع محتمل الحصول نباشند.
خسارات مازاد بر دیه
نکته دیگر آنکه نظر قانون گذار مبنی بر کامل بودن و جامع بودن دیه میباشد و به نوعی تمامی خسارات معنوی ، بدنی ، منافع ممکن الحصول و … را پوشش میدهد و این خسارات شامل جرائم مرتبط با دیه نمیشوند.
قانون مسئولیت مدنی
در قانون مسئولیت مدنی نیز موادی وجود دارند که صراحتاً دلالت بر امکان دریافت خسارات اعم از مادی،معنوی و … را دارند همانند آنکه
- اگر کسی در اثر بی احتیاطی یا عمدا به جان،سلامتی،مال،آزادی،حیثیت یا حتی شهرت تجاری دیگری لطمه وارد کند ملزم به جبران خسارات ناشی از عمل خود خواهد بود.
- دادگاه موظف است در صورتی که عمل وارد کننده موجب خسارات معنوی شده است ، وی را ملزم به جبران خسارت از نوع خسارتی که وارد نموده است کند.
- در جایی از قانون مسئولیت مدنی گفته شده است که اگر فردی در اثر انتشار تصویرش به حیثیت و اعتبارش لطمه وارد شود میتواند تمات وارد شده را از دادگاه تقاضا کند.
مهلت تقدیم دادخواست ضرر و زیان
از لحظه ای که متهم تحت تعقیب کیفری قرار میگیرد تا ختم دادرسی ، زیان دیده میتواند تصویر و یا رونوشت مصدق تمامی ادله خود را پیوست کرده و به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل از ختم دادرسی نیز دادخواست ضرر و زیان خود را تقدیم نماید.
وظیفه دادگاه کیفری
دادگاه مکلف است
- در خصوص ضرر و زیان ضمن صدور رای کیفری طبق ادله موجود رای صادر کند
- اگر رسیدگی به ضرر و زیان نیاز به تحقیقات بیشتر دارد ، رای کیفری را صادر کند و سپس به دعوای ضرر و زیان رسیدگی نماید.
در صرت حکم به رد مال نیز داداه یفری موظف است میزان و مشخصات محکوم به را قید کند و حدود هر یک از محکوم علیه ها را (در صورت تعدد) مشخص نماید.
گروه وکلای عدل محور همراه حقوقی شما
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.